nieuws

Zwolle wil kerk niet kwijt aan horeca

Horeca

De gemeente Zwolle wil de monumentale Broerenkerk in het centrum van de stad niet aan een horecaondernemer verkopen. De ondernemer wil van de kerk een horeca- en wijkcentrum maken. In de kerk worden al regelmatig feesten en evenementen gehouden. De gemeente vindt dat de eeuwenoude kerk een ‘cultureel karakter’ moet behouden, meldde een woordvoerder vrijdag.

Het voormalige hervormde kerkgebouw moet openbaar blijven zodat meerdere instellingen er een plaats kunnen vinden. Ondernemer H. Borrel bevestigde vrijdag een ‘afwijzende brief’ van de gemeente te hebben ontvangen. ‘De gemeente wil met vijf stichtingen onderzoeken wat de mogelijkheden van de kerk zijn’, zei Borrel. De zakenman huurt regelmatig zowel de Broerenkerk als de Bethlehemkerk in de stad voor feesten.

Zo organiseert de ondernemer in december een groot feest voor homo-, bi- en heteroseksuelen in de Broerenkerk. Het feest, Pink Church Party gedoopt, moet een jaarlijks terugkerend evenement worden. Borrel verwacht dit jaar ongeveer zeshonderd feestgangers te verwelkomen. De Zwolse stichting Vom Himmel hoch, die ijvert voor een culturele bestemming van afgestoten historische kerkgebouwen, is opgelucht over het besluit van de gemeente

Reageer op dit artikel