nieuws

Brand Imperator alleen nog van ’t fust

Horeca

Eén van de oudste speciaalbieren van Nederland, de Brand Imperator, is niet langer op fles verkrijgbaar. Net als de overige speciaalbieren van de Limburgse Heineken-dochter kan het bier voortaan alleen nog getapt, dus in de horeca, gedronken worden.

Volgens Heineken-woordvoerder Hans Sjouke Koopal is de maatregel genomen omdat de volumes van de gefleste speciaalbieren veel geringer zijn dan het aantal via de tap verkochte hectoliters. ‘Het is een kostenverhaal. Voor zulke kleine aantallen kun je de bottellijn niet meer verantwoord laten draaien. We moesten keuzes maken. De beslissing is ook veroorzaakt door de toenemende macht van de retailers. Zij gaan snijden in het assortiment en kleinere producten verdwijnen hierdoor. Maar voor alle duidelijkheid, de Brand-speciaalbieren worden niet gesaneerd.’

Het betekent in de praktijk dat behalve de Imperator ook de seizoensbieren Dubbelbock, Sylvester en Meibock voortaan alleen maar van het vat verkrijgbaar zijn. Brand-bieren die nog wel worden gebotteld zijn het pils, de vernieuwde Urtyp en het komend voorjaar op de markt te verschijnen derde pilstype, de Brand Cuvée.

Reageer op dit artikel