nieuws

Horeca in Israël snel open na aanslagen

Horeca

De door aanslagen getroffen horecabedrijven in Israël laten zich niet snel van de wijs brengen. Veel horecazaken openen kort na de aanslagen hun deuren weer. Zo was café Mike’s Place in Tel Aviv open binnen een week na een aanslag, in Jeruzalem konden gasten binnen dertig dagen na een bomaanslag alweer terecht bij Café Hilli.

Horeca in Israël snel open na aanslagen

Symbool voor het doorzettingsvermogen van Israëlische horecaondernemers is Tony Mattar. Zijn restaurant Maxim’s in Haifa ging vorige week open, na een noodgedwongen renovatie van twee maanden. Maxim’s stond bekend als een horecabedrijf waar zowel Arabieren als Joden vredig samen genieten van een hapje en drankje. Een zelfmoordaanslag op 4 oktober (zie foto), waarbij 21 gasten om het leven kwamen, kwam dan ook keihard aan.

Mattar in de Jerusalem Post: ‘In Maxim’s ontmoeten Joodse en Arabische gasten elkaar in goede harmonie. De heropening van mijn zaak staat voor mij dan ook symbool voor het continueren van het leven. Ik had niet verwacht dat na zo’n desastreuze gebeurtenis de zaak weer direct vol zou zitten met Joodse en Arabische gasten. Het is prettig om te zien dat jaren van investering in gastheerschap zich terugbetaalt.’

Niet iedereen is stapt nog onbevangen een Israëlisch horecabedrijf binnen. Zo liet RTL-verslaggever Conny Mus onlangs weten dat restaurants zonder portier niet meer door hem worden bezocht. ‘Een favoriet restaurant waar ik al meer dan vijftien jaar kwam, staat niet meer op mijn lijst. Ze hebben niemand voor de deur staan die voor de veiligheid zorgt. Het restaurant zit overigens bijna iedere dag vol. Ik heb helaas teveel doden en gewonden op straat en in restaurants zien liggen, waardoor ik het risico niet meer neem.’

Reageer op dit artikel