Restaurant voor eetweigeraars in Berlijn

Berlijn maakt zijn status van themarestaurantstad weer meer dan waar. Op 15 november opent in de Duitse hoofdstad het eerste anorexia-restaurant ter wereld. De serveerster van restaurant Sehnsucht heeft boulimia, de chef-kok anorexia en de gerechten zijn samengesteld met behulp van een voedingsdeskundige. De porties van de gerechten zijn 'normal sized', zo laat eigenaresse Katje Eichbaum weten.

Zelf vocht Eichbaum vijftien jaar lang tegen anorexia, een ziekte waarbij eten en gewicht continue centraal staan. De 32-jarige vond dan ook dat na het overwinnen van de ziekte het tijd werd voor een themarestaurant, waarbij anorexia centraal staat. ‘Dit concept is volledig geïnspireerd op anorexia. Ik wil anorexiapatiënten laten zien dat uit eten gaan plezierig kan zijn. Ik wil ze weer trek geven’

Gekozen is voor menunamen, waarbij gasten niet direct aan eten denken. Zo is er onder meer menu Hallo (koekje van kreeft), menu Heisshunger (lamsvlees) en menu Seele (cappuccino met crème). Ook bevat het vijftig couverts tellende restaurant een informatiecentrum waar geïnteresseerden gegevens kunnen krijgen over anorexia.

Een Duitse restaurantcriticus twijfelt over een succesvol verloop van Sehnsucht. ‘Ik ben niet helemaal zeker of dit wel een succes wordt. Oké, in Berlijn zijn meer opvallende themarestaurants, zoals een blindrestaurant waarbij gasten in het donker eten en een restaurant waarbij je zelf de hoogte van de rekening bepaalt. Ik ben echter bang dat veel mensen in de war raken over wat ze kunnen verwachten van een anorexia-restaurant.’

De opening van Sehnsucht komt kort nadat de populaire Duitse zwemkampioen Franziska van Almsick openbaar maakte dat ze als tiener structureel vocht tegen anorexia. Duitsland telt zo’n half miljoen anorexiapariënten.