nieuws

Beurs van Berlage wil zelfstandig verder

Horeca

De Beurs van Berlage, een van de belangrijkste monumentale gebouwen in Amsterdam, wil op eigen benen staan. Het pand is sinds de bouw in 1898 in handen van de gemeente Amsterdam, maar levert met culturele evenementen momenteel te weinig op.

De huidige huurder en exploitant, het bedrijf Beurs van Berlage, wil het monument zelf in handen hebben om het commercieel uit te baten, aldus directeur G. Bakker dinsdag. Hij wil van de Beurs van Berlage een zalenverhuurbedrijf maken. ‘Met het verhuren van zalen voor aandeelhoudersvergaderingen, congressen en feesten verdienen we geld. Het organiseren van concerten en tentoonstellingen is daarentegen verliesgevend.’, aldus Bakker.

Bakker verwacht dat het stadsdeel Amsterdam-Centrum, dat het gebouw in 2002 in beheer kreeg van de centrale stad, welwillend tegen verzelfstandiging staat. Een recente renovatie van het gebouw zadelde het stadsdeel op met een financiële strop van 6,4 miljoen euro.

Het stadsdeel liet weten dat het gebouw nu onderwerp is van onderzoek. ‘We bekijken hoe we het gebouw kunnen exploiteren’, aldus een woordvoerster. ‘Ook het onderhoud is erg duur.’ De restauratie van de Beurs van Berlage de afgelopen jaren kostte 37 miljoen euro, 9,5 miljoen euro meer dan begroot. De centrale stad legde ruim 3 miljoen euro bij, waardoor het tekort iets slonk.

’Het stadsdeel is erg armlastig en zit met het gebouw in de maag’, aldus Bakker. Voor de verhuur van zalen zijn volgens hem logistieke aanpassingen in het gebouw nodig, die hij nu als huurder beperkt kan doorvoeren. ‘Als eigenaar kun je er meer geld uit halen.’

Reageer op dit artikel