nieuws

Uitvinding zet wijnwereld op de kop

Horeca

Het is mogelijk om het rijpingsproces van wijnen enorm te versnellen. Door de vloeistof door een speciaal apparaat te halen, kan in enkele minuten het effect worden bereikt van jarenlange rijping.

Dat beweert de Japanse wetenschapper Hiroshi Tanaka. Hij werkte vijftien jaar aan de uitvinding van een elektrolyseapparaat waarmee in vijftien seconden goedkope, nieuwe wijn kan worden omgetoverd in een dure, rijpe wijn.

Rode wijnen worden meer complex, terwijl witte wijnen door behandeling met het apparaat droger worden. Volgens de wetenschapper betreft het een absolute revolutie in de wijnwereld.

Het systeem bestaat uit weinig meer dan een bak, elektriciteit en enkele meters tube. De wijn wordt samen met een hoeveelheid water door de tube in de elektrolysekamer geperst. Deze is bekleed met een dunne laag platinum elektroden. Door een ionuitwisselingsmembraan worden water en wijn op speciale manier gescheiden, waarna de elektrolyse voor een snelle herschikking van de alcoholmoleculen zorgt.

Reageer op dit artikel