nieuws

Castleden Beauty and the Beast openen tentoonstelling

Horeca

Beauty and the Beast-castleden openden dinsdag in de Openbare Bibliotheek van Den Haag een tentoonstelling van boeken met het sprookje waarop de nu lopende musical is gebaseerd. De Koninklijke Bibliotheek heeft deze tentoonstelling van veelal rijk geïllustreerde oude manuscripten van het sprookje samengesteld. De nationale bibliotheek heeft onder meer het manuscript uit 1756 van waaruit regisseur Glenn Casale heeft gewerkt voor huidige voorstelling van Joop van den Ende Theaterproducties.

Het verhaal stamt al uit 1740, toen schreef Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve (1695-1755) haar ‘conte’, als sprookje voor volwassenen. Bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag alleen al hebben ze zestig versies van het verhaal. Opvallend is dat het beest telkens verandert.

Het verhaal is diverse keren uitgevoerd. De gewichtigste versie is ongetwijfeld de verfilming La Belle et La bête uit 1946 door het veelzijdige Franse genie Jean Cocteau, met zijn geliefde Jean Marais als het Beest en Josette Day als Belle. Na Den Haag zullen de boeken nog te zien zijn in de openbare bibliotheken van Rotterdam en Amsterdam.

De musical Beauty and the Beast is momenteel te zien in Nijmegen. De voorstelling speelt vanaf 14 december in Den Haag. Daarna reist de voorstelling verder naar onder andere Rotterdam, Amsterdam en Breda.

Reageer op dit artikel