Onder elke vloer van het gebouw ligt een speciale computervloer.
De exploitatie van de zalen is in handen van de Cultuurfabriek, organisator van onder meer conferenties, festivals en culturele producties. Het markante pand aan de Piet Heinkade, in 1933 gebouwd als koelhuis voor bederfelijke producten, kent een roemrucht verleden. Het was jarenlang het domein van krakers. Artiesten als Herman Brood en Loïs Lane gebruikten het als oefenruimte. Vele plannen tot herbestemming sneuvelden en in 2001 werd dwars door het gebouw een brug aangelegd naar het Java-eiland.
Eind vorig jaar gaf de gemeente subsidies tot herontwikkeling van het inmiddels tot rijksmonument bestempelde pand. Stichting De Zwijger en Stadsherstel Amsterdam konden de sloophamer hiermee net afwenden. Mede door het gat voor de brug stond het gebouw op instorten. Een nieuwe staalconstructie en een betonnen korset houden het pand nu bij elkaar. In de ruimte boven het tunnelgat is de grote zaal verrezen, een plek voor conferenties, debatten en presentaties voor maximaal 350 personen. Met negen reusachtige tv-schermen rondom is de zaal het toneel van multimedia evenementen. Twee kleine zalen tellen elk ongeveer 150 stoelen.
De Zwijger biedt onderdak aan de lokale omroep Salto, die vanuit het gebouw 24 uur per dag radio- en tv-uitzendingen zal verzorgen. Kennisinstituut Waag Society gaat er experimenteren met nieuwe technologie en kunst en cultuur, en maakt gebruik van het moderne datanetwerk. Verder zetelt er de Mediagilde, een 'mediabroedplaats' waar afgestudeerden met ideeën op het gebied van onder meer informatietechnologie en nieuwe media terecht kunnen.