nieuws

Gemeente gedoogt zuipcaravans

Horeca

De Friese gemeente Gaasterlân-Sleat gaat twee caravans die gebruikt worden als jeugdhonk en waar jongeren alcohol nuttigen, gedogen. De gemeente stelt woensdag de eerste te zijn die dit doet.

Gemeente gedoogt zuipcaravans

In Nederland gebruiken jongeren vanaf 13 jaar ongeveer 1500 caravans, houten keten en zolders voor ‘indrinkavonden’, zo meldde de Stichting Alcoholpreventie (STAP) vorig jaar. De onderkomens zijn vaak brandgevaarlijk.

Gaasterlân-Sleat kiest ervoor sommige caravans wel te gedogen omdat ze de angst heeft dat er wel eens zeer brandgevaarlijke situaties kunnen bestaan, aldus een woordvoerder van de gemeente. De twee caravans die de gemeente nu gedoogt, voldoen aan brandveiligheidseisen zoals het hebben van twee uitgangen en de aanwezigheid van een elektrische kachel in plaats van een apparaat dat op gas werkt.

De gemeente telt circa twaalf tot veertien caravans die als jeugdhonk worden gebruikt. Volgens de woordvoerder komen er daarvan nog eens drie tot vier in aanmerking voor een gedoogbeschikking. Voorwaarde daarvoor is onder meer dat de ouders en de eigenaar van de grond waarop de caravan staat, akkoord gaan. De rest van de caravans wordt binnen enkele weken gesloopt of weggesleept.

‘Het gaat wel om een uitsterfconstructie. Als de kinderen ouder worden, verdwijnen de caravans ook’, stelt de woordvoerder. Volgens hem kan dat wel enige jaren duren.

BEM! laat in een korte reactie het besluit ronduit laakbaar te vinden. De horecawaakhond voert op diverse plaatsen in ons land strijd tegen dergelijke zuipketen. De organisatie is in het leven geroepen door Koninklijk Horeca Nederland.

Reageer op dit artikel