nieuws

Horeca weer in de fout met minimumloon

Horeca

Bijna een op de drie bedrijven die werknemers in het verleden onder het minimumloon betaalden, is vorig jaar opnieuw in de fout gegaan. Daaronder zitten behoorlijk wat horecazaken. Vooral jongeren en deeltijdwerkers krijgen te maken met onderbetaling.

Horeca weer in de fout met minimumloon

Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken. Naast de horeca, gaan ook de detailhandel en groothandel herhaaldelijk in de fout. Het ministerie kwam met de gegevens naar buiten na onderzoek van de Arbeidsinspectie.

Die werd op pad gestuurd onderzoek te doen naar de naleving van de Wet minimumloon. Dit na vragen uit de Tweede Kamer. Bij 28 van de 88 door de inspectie onderzochte bedrijven was opnieuw sprake van onderbetaling. Bij de ‘foute’ bedrijven kregen 66 medewerkers te weinig betaald.

De inspectie stelde dat betaling onder het minimumloon vaak het gevolg is van onwetendheid of slordigheid van de bedrijven. Sommige bedrijven verzuimden bijvoorbeeld het minimumjeugdloon tijdig aan te passen aan de nieuwe leeftijd van de jongere medewerkers. Ook was er bij verschillende bedrijven sprake van rekenfouten.

Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat naar aanleiding van het onderzoek meer voorlichting geven aan bedrijven over de wet op het minimumloon. Dat heeft hij laten weten in een brief aan de kamer.

Komende zomer worden de resultaten verwacht van een groter onderzoek van de Arbeidsinspectie naar de naleving van het betalen van het minimumloon. Daarbij gaat het om een onderzoek naar de salarissen van vijfduizend werknemers.

Reageer op dit artikel