nieuws

Kassa europroof

Horeca

Dat betekent dat 27 dagen lang twee valuta naast elkaar gebruikt worden, ook wel de duale periode genoemd. Wat betekent dat voor de horecakassa? Eijssink Afrekensystemen (met o.a. de kassamerken Casio, Vectron, Sharp en Samsung) krijgt veel vragen vanuit de horeca over het europroof maken van de kassa. Lia van der Weide van de Hengelose […]

Kassa europroof

Dat betekent dat 27 dagen lang twee valuta naast elkaar gebruikt worden, ook wel de duale periode genoemd. Wat betekent dat voor de horecakassa? Eijssink Afrekensystemen (met o.a. de kassamerken Casio, Vectron, Sharp en Samsung) krijgt veel vragen vanuit de horeca over het europroof maken van de kassa. Lia van der Weide van de Hengelose firma vertelt dat bijna alle na 1 januari 1999 geleverde kassa’s van Eijssink al voorzien zijn van een dubbele print. Dan staat zowel het bedrag in guldens als in euro’s op de bon.
Bij kassa’s verkocht vóór 1999 moet bekeken worden of een euro-calculator ingebouwd moet worden (kosten vanaf ƒ750,-). Lia: ‘Deze ‘euro e-prom’ werkt als een automatische calculator. De aanpassing kan niet in het horecabedrijf zelf gebeuren. De horecaondernemer zal de kassa dan enkele dagen moeten missen.’
Maar de ingebouwde calculator is na 27 dagen al niet meer nodig. Bij veel kassa’s staat het guldenteken niet vermeld. In de nieuwe situatie betekent een 1 op de kassa dan niet meer 1 gulden, maar 1 euro.
De kassa europroof maken voor de dubbele periode is niet nodig in bepaalde situaties. Handmatig omrekenen met een los calculatortje volstaat als januari een rustige maand voor de ondernemer is; als de ondernemer stressbestendig personeel heeft en als veel gasten pinnen of chippen.
Bij uitgebreide geautomatiseerde kassasystemen (met voorraadbeheer, inkoop, facturen) wordt de programmatuur softwarematig aangepast.

Voor informatie: Eijsink Afrekensystemen, Hengelo. Tel. (074) 250 55 00.