nieuws

Leegstand vakantiehuizen Terschelling

Horeca

Vakantiehuizen op Terschelling dreigen steeds vaker leeg te staan en dat is een bedreiging voor de economie, die zwaar op de horeca draait, van het eiland. Daarvoor waarschuwen maandag de Vereniging van Terschellinger Erfpachters (VTE) en Staatsbosbeheer.

Leegstand vakantiehuizen Terschelling

Volgens VTE-voorzitter Marinus Kosters, die 180 huizenbezitters vertegenwoordigt, worden de kosten voor het aanhouden van een tweede huis op Terschelling zo hoog, dat alleen rijke mensen zo’n huis kunnen handhaven.

Dat komt omdat de erfpachtkosten enorm zijn gestegen. Die ‘rijken’ verhuren hun huizen in tegenstellingen tot ‘normale’ huizenbezitters niet aan toeristen. Daardoor staan de vakantiehuizen meestal leeg. Gevolg daarvan is dat het eiland minder toeristen kan ontvangen en dat bedreigt de middenstand.

De VTE geeft Staatsbosbeheer de schuld van de malaise. Staatsbosbeheer is eigenaar van 80 procent van de grond op het eiland. De meeste bezitters van vakantiehuizen moeten daarom erfpacht aan Staatsbosbeheer betalen. Doordat de huizen- en grondprijzen de laatste jaren enorm zijn gestegen, is de erfpacht voor sommige vakantiehuizen gegroeid van 1400 naar 10.000 euro per jaar.

Reageer op dit artikel