nieuws

Rabobank: ook in 2014 heeft horeca het moeilijk

Horeca

De Rabobank verwacht dat de horeca het ook volgend jaar moeilijk heeft. Dat laat de bank weten in een gepubliceerd rapport over de Nederlandse economie. De Rabobank verwacht dat bij 5 van de 10 sectoren in het midden- en kleinbedrijf de afzet volgend jaar weer groeit.

Rabobank: ook in 2014 heeft horeca het moeilijk

Bij de sectoren waar de verkoop van producten afneemt, is de krimp volgens de bank geringer dan in voorgaande jaren. ‘Het is te vroeg voor optimisme, maar het lijkt er wel op dat er voor het mkb licht gloort aan het eind van de tunnel’, zegt Paul Dirken van Rabobank Nederland in een toelichting op maandag door de bank gepubliceerde rapporten over de Nederlandse economie.

Hij stelt vast dat bedrijven die de wind weer wat in de zeilen hebben, veelal bedrijven zijn die gericht zijn op vernieuwing, waardecreatie en samenwerking. De bank spoort ondernemers aan samen te werken met andere bedrijven en klanten bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.

In het algemeen verwacht Rabobank dat bedrijven in de exportgerichte sectoren industrie, groothandel en transport in 2014 profiteren van de aantrekkende groei bij Nederlands belangrijkste handelspartners. Bedrijfssectoren die het moeten hebben van binnenlandse bestedingen, zoals detailhandel, horeca en bouw, blijven het volgend jaar moeilijk houden.

De economen van de bank voorspellen dat de Nederlandse economie dit jaar met 1,25 procent krimpt en in 2014 een nulgroei zal laten zien. De prognose voor volgend jaar wijkt af van die van het Centraal Planbureau (CPB), dat rekent op een groei van 0,5 procent.

Reageer op dit artikel