Met ruim 360.000 medewerkers en 45.300 horecavestigingen is de horeca een belangrijke en stabiele speler in de Nederlandse economie. ‘Na jaren van crisis en licht herstel vorig jaar, heeft de horeca de stijgende lijn vast kunnen houden. KHN is positief voor 2016’, aldus Van der Grinten. ‘Maar er zijn ook uitdagingen. De positieve energie moet komen van een eerlijker speelveld en van reparatie van de nieuwe Wet Werk en Zekerheid, want die is voor onze branche aantoonbaar contra-productief.’ De horeca toont veerkracht en innovatief ondernemerschap en blijft volop in beweging. Dat blijkt uit de cijfers. ‘De consument komt weer graag in de horeca en we profileren van meer buitenlandse bezoekers, zowel toeristisch als zakelijk. Horecaondernemers spelen goed in op deze kansen.’
Subsidie gemeenten
Maar KHN meent ook dat de overheid sneller moet meebewegen en hervormen. ‘De ondernemer kan dan in vrijheid en met duidelijke grenzen ondernemen: koersvast met positieve energie.’ Van der Grinten noemt daarbij ook de cultuurhuizen en kantines die met subsidies vanuit de gemeenten zijn opgericht. Gesubsidieerde sportclubs, theaters en buurthuizen ontlopen zo het concurrentieverbod met de reguliere horeca. ‘Wetten en regels moet gelijk worden getrokken voor alle spelers op het veld. De praktijk is dat overheden oneerlijke concurrentie bedrijven met de horeca.’ KHN vindt dat de overheid geen concurrent mag zijn en ook geen concurrent mag bevoordelen. ‘We willen gelijke voorwaarden voor horeca, detailhandel, culturele instellingen en bijvoorbeeld de nieuwe internetplatforms. Zo ontstaat een eerlijke speelveld waarin de horeca haar groeikansen kan verzilveren', aldus de directeur.
Wet Werk en Zekerheid
'De gastvrijheid van de horeca vraagt om flexibiliteit: het is bij uitstek een sector met bedrijven die te maken hebben met pieken, dalen en seizoensinvloeden'', vervolgt Van der Grinten. 'De nieuw Wet Werk en Zekerheid maakt het onmogelijk om dit collectief of per onderneming op maat te regelen. In deze vorm schiet de wet zijn doel binnen de horeca voorbij: noch werkgevers, noch werknemers zijn op deze manier gediend. Werkgevers wegen de risico’s af en zien zich door deze wet genoodzaakt te kiezen voor meer en kortere arbeidscontracten voor bepaalde tijd of payrollconstructies. Dit komt onder andere door de huidige loondoorbetaling bij ziekte die een groot risico vormt.' KHN pleit dan ook voor reparatie van deze wet door ondernemingen die zaken zelf op maat te laten regelen. 'Pas dan kunnen ondernemers weer energie besteden aan een goede werkrelatie en vakmanschap.'