nieuws

McDonald’s nummer 1 van de Horeca Top 100 2018

Horeca 9285

Met een omzet van €811 miljoen en 245 vestigingen is McDonald’s het grootste horecabedrijf van Nederland. Nooit was het verschil tussen de nummer één (McDonald) en twee (Van der Valk) zo groot.

McDonald’s nummer 1 van de Horeca Top 100 2018

In 2017 is de nummer 1 van de Horeca Top 100 harder gegroeid dan de markt, al is de 11 procent nog bescheiden als je het afzet tegen veel andere foodformules in de lijst. Maar het absolute bedrag is bij de hamburgergigant natuurlijk fors. Niet alleen de omzet nam 11 procent toe, ook de verkoop aan de counter steeg met 11 procent.

Nieuwe vestigingen

 Horeca Top 100

Eunice Koekkoek

‘We zijn een optimistisch merk’, zegt Eunice Koekkoek van McDonald’s. ‘De economische groei en het consumentenvertrouwen zijn goed, tegelijk is de arbeidsmarkt uitdagend. Maar het eerste kwartaal laat ons zien, dat we de groei ook in 2018 kunnen voortzetten.’
Dit jaar zet het bedrijf in op een handvol nieuwe vestigingen, waarmee het gaat wedijveren met Domino’s Pizza om wie het grootste aantal outlets in Nederland heeft: beide ketens staan nu op 245. Afgelopen jaar werd het langverwachte McDelivery gelanceerd, al bezorgt het bedrijf de hamburgers niet zelf: McDonald’s werkt hiervoor met Uber Eats. Een proef in acht vestigingen in Utrecht en Rotterdam bleek succesvol, inmiddels bieden 21 vestigingen McDelivery aan en meer zullen volgen.

Ook McCafé wordt verder uitgerold en wordt inmiddels in 45 restaurants aangeboden; dat moet groeien naar honderd. Table Service is nu in 112 restaurants beschikbaar; de keten wil dit in alle filialen met een McDrive uitrollen. De afgelopen jaren investeerde McDonald’s samen met zijn franchisenemers gemiddeld €30 miljoen per jaar, en dat tempo wordt volgens Koekkoek aangehouden.

Bekijk hier de complete Horeca Top 100 2018

Reageer op dit artikel