Spanning arbeidsmarkt loopt verder op, ook in de horeca

Spanning arbeidsmarkt loopt verder op, ook in de horeca

De spanning op de Nederlandse arbeidsmarkt is verder toegenomen. Per honderd werklozen waren er in het tweede kwartaal 93 vacatures, berekende het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In de voorgaande drie maanden waren dat nog 88 vacatures per honderd werklozen.

De toegenomen spanning komt doordat het aantal vacatures ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 6000 toenam tot 284.000. Tegelijkertijd daalde het aantal werklozen met 11.000 tot 305.000, het laagste aantal sinds het CBS kwartaalcijfers over de arbeidsmarkt publiceert. De werkloosheid over het tweede kwartaal komt daarmee uit op 3,3 procent.

Personeel in de horeca

Wie een baan zoekt, heeft in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg de grootste keuze uit vacatures. In die laatste sector steeg het aantal openstaande vacatures het voorbije kwartaal bovendien het hardst. Ook in de bouw en horeca stijgt de vraag naar personeel. In de financiële dienstverlening gingen juist banen verloren, aldus het CBS.

Vaste krachten

Het aantal werkenden met een vast contract nam het afgelopen kwartaal ook toe. Op jaarbasis nam het aantal vaste werknemers met 193.000 toe tot 5,5 miljoen. Dat is nog wel minder dan in de jaren vóór de economische crisis. De jarenlange toename van het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, zoals zzp'ers en oproepkrachten, is in de eerste twee kwartalen gestagneerd.

Vakbond CNV, die fel ageert tegen de toename van flexwerk, noemt die laatste ontwikkeling een 'lichtpuntje in barre flextijden'. De bond zou het liefst zien dat flexwerk over vijf jaar achterhaald is, maar zover is het volgens voorzitter Arend van Wijngaarden nog lang niet.

WAB

Per 1 januari 2020 is de WAB van kracht in de horeca. Als onderdeel van de nieuwe wetgeving worden de door werkgevers af te dragen WW-premies gekoppeld aan het type contract. Bij vaste contracten en bij de flexibele contracten voor werknemers onder de 21 jaar die niet meer dan 12 uur per week werken, dragen de werknemers straks de lage premie van 2,78 procent af. Echter, voor alle andere flexibele contracten gaat de WW-premie omhoog van 3,6 naar 7,8 procent.Verder wordt het aanhouden van werknemers met een payroll-contract duurder, omdat zij meer rechten krijgen. Bovendien zijn ondernemers straks verplicht om personeel met een nulurencontract na een jaar een overeenkomst aan te bieden met als basis het gemiddelde aantal gewerkte uren in de twaalf maanden ervoor. Tenslotte betaalt de werkgever straks een transitievergoeding (ontslagvergoeding) vanaf de eerste werkdag. Nu is dat pas na twee jaar. Aan de andere kant wordt ontslag gemakkelijker en mogen werkgevers straks weer drie opeenvolgende jaarcontracten aan een werknemer aanbieden – een jaar meer dan nu

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.