Horeca blijft nog zeker tot 20 mei gesloten

Horeca blijft nog zeker tot 20 mei gesloten

De meeste maatregelen van de intelligente lockdown, zoals het de sluiting van cafés en restaurants, en de bezoekregeling van verpleeghuizen, worden met ten minste drie weken verlengd: tot 20 mei.

Dat de heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan, is logisch en dat de horeca er in ieder geval voorlopig anders uit zal zien dan ooit, is spijtig genoeg realiteit.

Festivalloze zomer

Nederland kan zich opmaken voor een festivalloze zomer. Het kabinet heeft het verbod op evenementen vanwege de coronacrisis verlengd tot 1 september. Dat betekent dat er een streep gaat door grote evenementen als Pinkpop, Lowlands en de Zwarte Cross, maar ook door naar schatting 1200 andere festivals.

Niet alleen de festivals kunnen niet doorgaan, ook talloze geplande concerten en theatervoorstellingen moeten worden geannuleerd. In de Ziggo Dome in Amsterdam, Nederlands grootste concerthal, stonden tot september shows van grote namen als Billie Eilish, Céline Dion, The Script, Tom Jones, Lenny Kravitz en The Killers gepland.

Het kabinet volgt het advies van het Outbreak Management Team (OMT) om het verbod op evenementen 'voor langere tijd' in stand te houden. Burgemeesters van verschillende steden riepen vorige week al op tot een verbod van grote evenementen tot ten minste 1 september. Ook concert- en festivalorganisator MOJO vroeg al eerder om duidelijkheid van het kabinet.

Scholen weer open

Kinderen gaan vanaf 11 mei de helft van de schoolweek weer naar de basisschool. Het kabinet rekent erop dat vanaf 1 juni ook de middelbare scholen weer open kunnen. Ze moeten dan in staat zijn op school 1,5 meter onderlinge afstand te bewaren, zegt premier Mark Rutte. Kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs gaan gelijk met de basisscholen weer helemaal open, zei Rutte na nieuw overleg van ministers die het meest bij de strijd tegen de coronapandemie zijn betrokken. Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen zich laten testen op het coronavirus als ze klachten hebben die daarop duiden, belooft hij.

Lockdown verlend

Daarnaast worden de regels om te sporten voor kinderen en jongeren versoepeld. Kinderen tot 12 jaar mogen sporten zonder 1,5 meter-regel in acht te nemen. Kinderen van 12 tot 18 jaar mogen sporten, maar moeten wel 1,5 meter afstand houden.

Het Outbreak Management Team (OMT) schat in dat de risico's voor de volksgezondheid 'beheersbaar' zijn als de kinderopvang, basisschool, buitenschoolse opvang en het speciaal onderwijs na de meivakantie weer opengaan.

Contactberoepen

Tandartsen en mondhygiënisten kunnen ook weer openen. Zij hoefden van het kabinet niet te sluiten en beschikken over eigen beschermingsmiddelen.

Over andere contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, wordt nu nog geen besluit genomen. Dat zal pas volgende week gebeuren, nadat er extra onderzoek is gedaan.

Dilemma's

Premier Mark Rutte heeft dagenlang geworsteld met 'duivelse dilemma's' met betrekking tot de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 'Deze coronacrisis is een van de grootste, meest ingrijpende, en bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken', zei de premier in een persconferentie na afloop van het ministeriële crisisberaad.

'Ik wil zielsgraag zeggen dat er weer meer kan, maar tegelijkertijd is dat heel eng en gevaarlijk als je weet hoe cijfers zich ontwikkelen', zegt de premier. 'De druk op de zorg is nog gigantisch hoog.' Daarom heeft het kabinet besloten slechts enkele maatregelen af te bouwen. Hij vreest anders voor een tweede golf waardoor het aantal besmettingen toch weer snel oploopt. 'Met als gevolg nog meer druk op zorg, meer slachtoffers, uitgestelde operaties van mensen met ander ziektes. Dat willen we per se voorkomen.'

Rutte kan zich goed voorstellen dat mensen hadden gehoopt dat de maatregelen die tot 28 april liepen zouden worden beëindigd en dat ondernemers weer aan de slag konden gaan. Maar de afbouw moet 'stap voor stap' worden geregeld, zegt de premier. 'De vrijheid van de een mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander.'


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.