KHN: coronatestbewijs is hulpmiddel, geen doel op zich

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zegt dat een coronatestbewijs een van de hulpmiddelen kan zijn voor evenementen, clubs en het nachtleven, maar dat het geen doel op zich moet zijn. Verder wil de branchevereniging dat de eigen onlangs gepresenteerde routekaart leidend is en dat 'testen, vaccineren en concrete stappen vanuit de overheid een aanvullende bijdrage kunnen leveren in het versneld opstarten van de economie', aldus KHN.

KHN noemt het wel positief dat er beweging komt in de rol van sneltesten en ventilatieoplossingen. Daartoe riep de organisatie de overheid al eerder op om meer regie te nemen in het licht van versoepelingen van maatregelen.

Meer vrijheid bij negatieve testen

VNO-NCW-voorzitter Ingrid Thijssen bevestigde aan de Telegraaf dat het ministerie van Volksgezondheid de mogelijkheid van coronatestbewijzen onderzoekt om zo versneld versoepelingen door te voeren. Mensen die een negatieve testuitslag krijgen, kunnen dan meer vrijheden krijgen zodat ze bijvoorbeeld weer naar kantoor, de horeca of het theater kunnen gaan. Volgens de ondernemersorganisatie hebben diverse sectoren de plannen voor de heropening al klaarliggen.

KHN kwam onlangs met een eigen routekaart als alternatief op die van de overheid. De horecasector wil aparte regels voor eet- en drinkgelegenheden, zaalverhuur, terrassen en clubs en nachtleven. Ze willen onder meer dat er ruimere openingstijden voor restaurants komen bij de lagere risiconiveaus en alcoholverkoop in horeca moet kunnen als dat elders verboden is. Ook moeten nachtclubs en zalencentra weer open kunnen.