Horeca blij met versoepeling, nog wel moeite met beperkingen

Horeca blij met versoepeling, nog wel moeite met beperkingen

De horeca is blij met de verruimingen die zaterdag zijn ingegaan, laat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland weten. De organisatie zegt 'alleen maar positieve berichten' te hebben ontvangen nu cafés, strandtenten en restaurants binnen ook weer gasten mogen ontvangen.

Ook deze zondag is het door het zonnige weer overal druk. Wel merkt de organisatie op dat grote ondernemingen nog worstelen met het maximumaantal van vijftig gasten. 'Bij slechter weer is het jammer dat er zo weinig mensen naar binnen mogen', zegt een woordvoerster.

Heropening

Hoewel er door het heropenen van horeca binnen meer mogelijkheden zijn, zoals het kunnen ontbijten in een hotel in plaats van op de kamer, hoopt de branche dat er binnenkort meer mensen binnen ontvangen kunnen worden. Zo ook horecaondernemer Johan de Vos, eigenaar van twee zaken in Breda en ook voorzitter van de Bredase KHN-tak. 'Het was gisteren nog best aardig weer, tot laat bleven veel mensen buiten zitten. Het was overal vol. Vandaag is het ook weer lekker in de rij aansluiten voor het terras.'

Eindtijd

Voor de cafés die dicht zijn geweest omdat ze geen terras hadden is er ook weer leven in de brouwerij, zegt De Vos. 'We hopen dat we heel snel van die eindtijd af zijn en weer terug kunnen naar normaal.' De Vos vraagt zich wel af wat er zal gebeuren in de grensstreken als België besluit de eindtijd van de horeca deze week verder te verruimen naar 23.30 uur.

Versoepelingen

Per zaterdag 5 juni zijn de meeste horecazaken in ons land open onder voorwaarden. Vijftig gasten mogen binnen en op het terras worden ontvangen. Voor het diner geldt een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Demissionair premier Mark Rutte adviseert dat bedienend personeel zich tweemaal per week laat zelftesten.

Groepsgrootte en shifts

Er mogen maximaal 50 personen binnen zijn, exclusief personeel. Dit geldt ook voor terrassen. In restaurants en eetcafés geldt voor het diner een maximum van 2 shifts per avond per tafel. Waarom gekozen is voor 2 shifts per avond per tafel? ‘Dan zijn er minder bewegingen, want we nemen alsnog een groot risico. Dit is een hele spannende stap.’

Zelfbediening is niet toegestaan. Entertainment zoals liveoptredens of videoschermen voor sportwedstrijden, is ook niet toegestaan. Een reservering, gezondheidscheck en vaste zitplaats zijn verplicht. Tussen 22.00 uur en 06.00 uur mogen geen alcoholische dranken verkocht worden. Eerder ging dit verbod in om 20.00 uur. Afhalen bij coffeeshops kan tot 22.00 uur.