Horecaondernemers nemen in coöperatie samen personeel aan

Horecaondernemers nemen in coöperatie samen personeel aan

Een aantal Haarlemse horeca ondernemers neemt in een coöperatie gezamenlijk personeel aan. Ook gaan ze samen mensen werven en opleidingen inkopen. Door deze samenwerking kunnen medewerkers zich beter ontwikkelen en vermindert de uitstroom.

Een aantal Haarlemse horeca ondernemers gaat samen verbeteringen voor horecapersoneel realiseren. Met als doel de ontwikkeling van de medewerkers zelf maar ook om de continuïteit van de horecasector in de regio te bevorderen. Door de samenwerking moet bijvoorbeeld uitstroom verminderen.

Ze hebben hiervoor de Haarlemsche Horeca Academie opgericht. Het doel bereiken ze door samen te werken met dienstverleners, overheid, medewerkers en andere belanghebbenden als KHN Haarlem, de gemeente, provincie, publieke en private onderwijsinstellingen en begeleidingsorganisaties.

Hierdoor ontstaat een integraal en transparant proces waarin de ondernemer centraal staat. De samenwerking zorgt voor betere en gestructureerde werving, selectie, ontwikkeling en begeleiding van de duurzame samenwerking tussen werkgevers en hun medewerkers. Het project wordt mede gefinancierd met door het Rijk beschikbaar gestelde middelen.

Deelnemende horeca

Hildo Makkes van der Deijl, horecaeigenaar van Proeflokaal in den  Uiver, Bierlokaal in den Uiver, Wijnlokaal in den Uiver en tevens voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Haarlem, participeert. Net als restaurant Zuidam, Cafe de Zwaan, Restaurant De Fransman, strandpaviljoen Rapa Nui, ijssalon Tante Saar en bijvoorbeeld restaurant Boca.

Coöperatie voor personeel

Eén van de maatregelen voor minder uitstroom en beter carrièreperspectief is de oprichting van een coöperatie voor het gezamenlijk in dienst nemen van personeel.

Deze medewerkers zullen vervolgens over de diverse aangesloten ondernemers rouleren waardoor zij meer continuïteit hebben in werkbare uren en de ondernemers beschikken over lokaal breed ingewerkt personeel.

‘Voor de ondernemers is het een oplossing voor het personeelsvraagstuk, voor de medewerkers biedt het carrièreperspectief. Hierdoor wordt niet alleen het toekomstperspectief voor werkenden verhoogd, maar kan ook de uitstroom uit de branche worden verminderd,’ zegt betrokken projectmanager Mick Slaap van Kansacademie.

Vacatures koppelen aan kandidaten

Slaap en zijn partners zijn momenteel zowel ondernemers, medewerkers als opleiders aan het werven. Voor het vervullen van horecavacatures is een bijna wetenschappelijk model opgetuigd dat kandidaten, vacatures, opleidingen en begeleiding aan elkaar kan koppelen op basis van objectieve data.

‘Een heel nauwkeurig model met een grote kans van slagen als het een objectieve match aangeeft. De arbeidsvraag in de Noord Hollandse regio’s Haarlem en Alkmaar is zo enorm groot dat we gezamenlijk naar een objectieve en gestroomlijnde werving, selectie en activatie moeten kijken. Doorslaggevend is daarbij niet wat je kunt maar wie je bent. Vaardigheden kunnen we aanleren, persoonlijke talenten en eigenschappen niet, terwijl deze vaak, juist in de horeca, van doorslaggevend belang zijn voor kwaliteit, klantenbinding en klanttevredenheid.’

‘Is er een match voor een horecavacature dan heeft de ondernemer nog altijd zelf de beslissende stem. Hij/zij krijgt altijd die kandidaten te spreken die het beste matchen bij de kernwaardes van het horecabedrijf en hij bepaalt vervolgens zelf wie het meest geschikt is.’

Ander onderdeel van de coöperatie is het gezamenlijk en flexibel inkopen van opleidingen bij de verschillende aangesloten aanbieders in Nederland; van BHV tot en met specifieke vakbekwaamheidsopleidingen van geaccrediteerde opleiders.

Ondernemers die zich aansluiten bij de Haarlemse Horeca Academie bevinden zich in de binnenstad, maar ook aan het strand van Zandvoort. ‘Iedereen kent andere pieken en dalen in de bezetting. Samen kunnen we dat beter invullen dan ieder afzonderlijk. Op kleine, informele schaal gebeurde dit al wel, maar nog niet officieel. Tot nu toe hebben ruim 16 ondernemers, opleiders, coaches, het UWV en regionale voorzitters van de KHN in Noord Holland Zuid en Noord Holland Noord zich aangesloten. De eerste matches op hun vacatures zijn inmiddels op deze manier al gerealiseerd.