Mark Rutte doet oproep aan horeca: 'Wees scherper op vaste zitplaats en 1,5 meter afstand'

Mark Rutte doet oproep aan horeca: 'Wees scherper op vaste zitplaats en 1,5 meter afstand'
Mark Rutte

Mark Rutte riep in het persmoment op maandag 19 juli alle horecaondernemers op zich aan de randvoorwaarden te houden om open te mogen. Hij doelde op een vaste zitplaats voor elke gast en 1,5 meter afstand van elkaar.

‘Op veel plekken gaat het goed', zei Mark Rutte. ‘Maar op veel plekken ook niet.’ Tegen alle horecabedrijven in Nederland zegt Rutte dat het belangrijk is de voorwaarden om open te zijn na te leven.

Gast moet gaan handhaven

Hij doelt op een vaste zitplaats op 1,5 meter afstand van elkaar. ‘Gaat op veel plekken goed, maar ook op veel plekken niet. Houd elkaar scherp. Placeren is echt belangrijk. Hij deed ook een bijzonder beroep op gasten om ondernemers hierop te wijzen. Volgens Mark Rutte wordt er vanuit de overheid zeker wel voldoende gedaan aan handhaving.

'We hebben in Nederland 20.000 horecabedrijven. Die kunnen niet allemaal worden gehandhaafd door de politie. Dit moeten we samen doen. Dus vandaar mijn oproep aan de horeca. Als het niet goed gaat, trek een been bij. De horeca is momenteel een grote bron van besmettingen. Vandaar dat we de nachthoreca ook weer hebben gesloten. Liever neem ik geen verdere maatregelen. Dus dit moet echt scherper!' Vooruitlopen op die scherpere maatregelen wil Rutte niet.

Er worden momenteel geen extra maatregelen ingevoerd. Nachthoreca blijft gesloten en meerdaagse festivals blijven tot half augustus verboden. Een evenement mag tot en met 13 augustus maximaal 24 uur duren. Publiek mag er wel zijn bij evenementen, festivals en sportwedstrijden, mits iedereen een vaste zitplaats op anderhalve meter heeft. Er mag wel extra publiek komen als er met coronatoegangsbewijzen wordt gewerkt. In dat geval mag maximaal tweederde van de capaciteit worden gebruikt voor zitplaatsen.

Frisse lucht

Voor het eerst sprak Rutte tijdens het persmoment ook over frisse lucht binnen. Niet alleen bij mensen thuis, ook in cafés, restaurants en hotels. ‘Zorg voor voldoende frisse lucht’ wordt als vierde advies toegevoegd aan handen wassen, houd 1,5 meter afstand en laat je testen bij klachten/bij klachten thuis blijven.

Het advies luidt iedere dag minstens een kwartier frisse lucht, dat kan door te ventileren met open ramen, maar ook met ventilatiesystemen.