Daarbij wordt als eerst gekeken naar sectoren die hun deuren nog gesloten moeten houden, zoals de horeca en de cultuursector.

De premier is nog bezorgd over de 'ongelofelijk hoge' besmettingsaantallen die dagelijks worden gemeld. Positief is dat de ziekenhuisopnames blijven dalen. Rutte en coronaminister Ernst Kuipers geven dinsdag weer een persconferentie.

Seinen op groen

KHN laat weten dat uit alle gesprekken die het vrijdag in politiek Den Haag heeft gevoerd blijkt dat 'de seinen op groen staan voor een heropening van de horeca'. Vanaf 26 januari zou de sector dan open mogen. De vraag is alleen tot hoe laat de horeca open mag en of er nog voorwaarden zitten aan de opening zoals het verplicht zitten.

Er wordt daarbij ook gekeken naar de steunpakketten. Bij veel beperkingen aan openingstijden en andere beperkingen verdienen ondernemers te weinig verdienen om rond te komen en te veel om nog in aanmerking te komen voor de steun.

Nog niets officieel

'Uiteraard was het beter geweest om dit nieuws vandaag officieel bevestigd te hebben gekregen van het kabinet, want ondernemers moeten kunnen plannen, medewerkers inroosteren én inkopen kunnen doen', zegt een KHN-woordvoerder. 'Het is teleurstellend dat het kabinet hier geen rekening mee houdt.'

Het zal er volgens de brancheorganisatie mogelijk toe leiden dat sommige ondernemers komend weekend de deuren openen of zullen protesteren en dat is volgens KHN begrijpelijk. 'In menig gemeente gebeurt dat ook met goedkeuring en steun van de burgemeester.'