Steeds meer demonstraties tegen sluiting horeca en winkels

Steeds meer demonstraties tegen sluiting horeca en winkels

In meerdere steden werd woensdagavond gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. De deelnemers liepen met lichtjes zoals fakkels en lampions door de straten van onder meer Utrecht, Sittard, Maastricht, Sneek en Roermond en eisten opening van onder meer winkels en horeca.

Het meest massaal was het protest tegen de coronamaatregelen in Sittard. De demonstranten liepen met kaarsen, lampions en brandende lichtjes van mobieltjes door de binnenstad.

Carnavalsmuziek

De tocht eindigde op de Markt, waar een muzikaal feest werd gehouden, onder meer met carnavalsmuziek. Volgens de organisatoren hadden zich op en rond de Markt tussen de 1300 en 2000 mensen verzameld.

Voorschot op aangekondigde opening

Volgens woordvoerders van de organisatie is de actie een voorschot op de aangekondigde openingen van winkels en horeca komend weekeinde in Sittard en Geleen. 'Als vrijdag tijdens de persconferentie blijkt dat de winkels en cafés nog steeds niet open mogen, gaan we volgende week woensdag verder. Dan zal de deelname stukken groter zijn dan vanavond', aldus een van de organisatoren.

In dat geval zal de Markt volgens de organisatie te klein zijn en de manifestatie ook naar andere pleinen uitbreiden.

Demonstratie Utrecht

In Utrecht liep de demonstratie uit op een klein relletje tussen deelnemers van de aangekondigde demonstratie tegen de coronamaatregelen en tegendemonstranten. De politie greep daar in en daarna was het al snel weer rustig.

Demonstratie Maastricht

In Maastricht liepen woensdagavond ruim 150 mensen mee met een lichtjesstoet. Ook zij demonstreerden tegen de coronamaatregelen. Net als in Sittard eisten zij opening van winkels en horeca. Met lichtjes gewapende manifestanten trokken vanaf het Vrijthof door de stad, om na een uur terug te keren op het plein waar ze vertrokken.

Ook in Roermond liepen meer dan honderd mensen mee in een lange stoet vanaf de Nassaustraat in de wijk Het Veld. Enkelen van hen waren carnavalesk uitgedost. Zij willen dat het kabinet een eind maakt aan de sluiting van winkels en horeca.

De manifestaties in de meeste andere steden verliepen vreedzaam. In onder meer Arnhem, Sneek en Deventer kwamen tientallen mensen bijeen.