Zo gaat Qredits om met aflossen van corona-kredieten

Zo gaat Qredits om met aflossen van corona-kredieten

Kredietverstrekker Qredits gaat soepel om met de aflossingen op eerder afgesloten corona-kredieten nu de horeca voor de derde keer in lockdown zit. 'De aflossingen kunnen (langer) op pauze gezet worden,' zegt commercieel directeur André Dolsma.

‘Een lening loopt standaard 4 jaar, maar afhankelijk van de situatie kan Qredits de looptijd verlengen nu horecaondernemers weer in lockdown zitten.’ Eerder in de crisis verleende Qredits ondernemers al 6 maanden uitstel van aflossingen. Desgewenst kan die termijn opgerekt worden.

Corona overbruggingskrediet

Qredits voert voor de overheid het corona overbruggingskrediet uit en het corona overbruggingskrediet starters en het TOA krediet (voor herstructurering via een WHOA traject). Of een bedrijf een (corona-) krediet krijgt, hangt af van de kernvraag of een bedrijf al dan niet levensvatbaar is.

'In onderling overleg'

Dolsma benadrukt dat Qredits zich flexibel opstelt mits er sprake is van goed onderling overleg. ‘We zijn in deze crisistijd bereid om samen met een ondernemer tot een oplossing te komen. Wij begrijpen als geen ander dat zeker in deze pandemie emoties oplopen en daar kunnen wij prima mee omgaan.’

‘Zo lang een klant bereid is met ons in gesprek te gaan , kunnen wij gezamenlijk naar een oplossing zoeken,’ vervolgt de commercieel directeur. ‘En daar zijn we sociaal in. Als we niet in contact kunnen komen dan zijn we helaas genoodzaakt een meer zakelijke benadering te kiezen,’ reageert Dolsma op vragen van Misset Horeca naar aanleiding van een krediet van een horecaondernemer dat door Qredits werd opgeëist. Hier bleek sprake van een misverstand en de situatie is rechtgezet.

Krediet voor starters

Via Qredits kunnen horecaondernemers overbruggingskredieten aanvragen. Ook ondernemers die gestart zijn in Q1 en Q2 2020 kunnen een overbruggingskrediet aanvragen, deze doelgroep valt vrijwel buiten alle steunmaatregelen en heeft het erg zwaar. Starters betalen 1,75 procent rente per jaar over de gehele looptijd van de lening. Ondernemers die al langer bestaan betalen het eerste jaar 2 procent, daarna 5,75 procent rente op jaarbasis.

Grote verschil tussen Qredits en de banken is dat eerstgenoemde een stichting is en dus geen winstoogmerk heeft. ‘Ook sluiten wij geen sectoren uit  zoals banken wel doen, maar kijken wij naar het individuele bedrijf. Daardoor zijn wij flexibeler.’

Over Qredits

Qredits is een stichting zonder winstoogmerk en helpt (startende) ondernemers met krediet tot € 250.000,-, training en coaching. Qredits heeft met subsidie van het Ministerie van EZK, Economische Zaken en Klimaat, voor haar klanten aan het begin van de coronacrisis de mogelijkheid geboden om de aflosverplichting uit te stellen voor 6 maanden en rente te verlagen naar 2 procent.