FNV en KHN verdeeld over AOW-plannen

FNV en KHN verdeeld over AOW-plannen

FNV Horecabond krijgt veel reacties van werknemers uit de horeca op de kabinetsplannen om de AOW-leeftijd op te schroeven naar 67 jaar. De strekking van ...

FNV pleit voor een alternatief plan waarin mensen zelf mogen kiezen of ze met 65 willen stoppen of niet. Dit heeft dan wel gevolgen voor de hoogte van de uitkering. ‘Horecawerk is voor veel mensen veel te zwaar om tot 67ste te doen.’

Dit zegt Ben Francooy, voorzitter van Horecabond FNV. Hij is grote tegenstander van de kabinetsplannen. Definitief zijn ze volgens hem nog niet. ‘Wij gaan er alles aan doen om het kabinetsbesluit aan te passen.’ De politiek bewegen wil Francooy doen via grote bijeenkomsten, maar desnoods met stakingen of werkonderbrekingen. ‘Ook voor de horeca. Al heeft deze branche gaan actietraditie.’

In de horeca werken een kleine 300.000 mensen waarvan er nu ongeveer 17.500 ouder zijn dan 55 jaar, aldus KHN. Deze groep kan nog met 65 stoppen met werken volgens de kabinetsplannen. Na 2020 mag iedereen pas met 66 jaar met pensioen, vanaf 2025 geldt 67 jaar.

Horeca zwaar beroep

Grote vraag in de AOW-discussie is: hoe ga je om met zware beroepen? Francooy: ‘Wij pleiten ervoor die hele discussie over wat wel en niet een zwaar beroep is achterwege te laten en mensen zelf te laten kiezen wat ze willen.’ Volgens Francooy valt negentig procent van het horecawerk wel binnen de gehanteerde definitie van een zwaar beroep: werk dat iemand niet langer dan 40 jaar kan doen zonder uitzonderlijke slijtage.

Paul Schoormans, beleidsadviseur van KHN, denkt er anders over. ‘Horecawerk is door betere omstandigheden lichter geworden. Er zijn heel veel verschillende functies binnen de horeca. Het is zeker geen verzameling zware beroepen.’ KHN ziet dan ook geen noemenswaardige problemen in het verhogen van de AOW-leeftijd.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.