nieuws

Utrecht wil horeca-aanbod uitbreiden

Hotel

Utrecht moet nog meer een gastvrij karakter krijgen. Om dat te bereiken moet er horeca bij, heeft de gemeente besloten in het Ontwikkelingskader Horeca. Vanaf 1 oktober kunnen ondernemers hun aanvragen indienen.

Utrecht wil horeca-aanbod uitbreiden

In vergelijking met andere steden heeft Utrecht weinig horecagelegenheden per 10.000 inwoners. Daar wil de gemeente nu wat aan doen en heeft 16 uitbreidingsprofielen opgesteld in het Ontwikkelingskader Horeca.

Die profielen beslaan zowel deelgebieden in de stad, zoals het Neude en de Oudegracht, als gewenste horecagelegenheden als luxe restaurants en discotheken. Per profiel is vastgelegd wat de mogelijkheden en wensen zijn.

Uitstraling

Grote lijn is dat vooral de uitstraling naar mensen van buiten de stad beter moet: terrassen om de pleinen op te leuken en onderscheidende horeca als toprestaurants en grote discotheken om mensen van buitenaf naar de stad te lokken in plaats van andersom, wat nu volgens de gemeente veel voorkomt.

De vuistregels zijn: per deelgebied twee uitbreidingen van bestaande horeca met bijvoorbeeld een terras, en twee nieuwe vestigingen die passen binnen het profiel van het deelgebied. Na jaren van een ‘nee, tenzij-beleid’ stapt de gemeente nu over op een ‘ja, mits-politiek’.

Vrijstelling

Vanaf 1 oktober kunnen ondernemers via het Loket Horecaondernemers een aanvraag indienen voor een vrijstelling van de bestemmingsplanbepalingen. Die aanvragen zullen per deelgebied en op volgorde van binnenkomst behandeld worden.

De actieve ondernemer wordt hiermee beloond: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Om speculanten met lange termijnplannen die panden reserveren voor de toekomst te weren, heeft de gemeente bepaald dat de verstrekte vergunning een half jaar geldig is. Is het horecebedrijf dan nog niet actief, vervalt de vergunning, en wordt aan derden de gelegenheid geboden een aanvraag te doen.

Klik hier voor het Ontwikkelingskader Horeca (pdf)

Reageer op dit artikel