nieuws

Veel minder passagiers op luchthaven Weeze

Hotel

Airport Weeze, de derde grootste luchthaven van de provincie Noordrijn-Westfalen, heeft vorig jaar een kleine 500.000 passagiers minder zien vertrekken dan het voorgaande jaar. Dat betekent een afname van 16,4 procent en de eerste terugval in passagiersaantallen sinds 2006, maakte de luchthaven zaterdag bekend.

Veel minder passagiers op luchthaven Weeze

De oorzaak van de terugval is de door de Duitse regering ingevoerde tickettaks aan het begin van het jaar. Ludger van Bebber, directeur van de vlak over de Nederlandse grens gelegen luchthaven, waarschuwde in april al voor de nadelige gevolgen hiervan. Het vliegveld Aachen Maastricht zag het aantal reizigers juist toenemen met veertig procent zo werd eerder dit jaar bekend.

De grootste aanbieder van vluchten op Airport Weeze, de Ierse prijsvechter Ryanair, had als gevolg van deze extra belasting al een aantal lijndiensten geschrapt.

,,Deze concurrentievervalsing heeft ons en onze partners forse economische schade toegebracht. Wij doen een dringend beroep op de verantwoordelijke regering om de betreffende tickettaks af te schaffen”, aldus Bebber zaterdag.

Hij is terughoudend over de vooruitzichten voor dit jaar. ‘Zolang de tickettaks blijft bestaan, die alleen al voor onze passagiers en airlines meer dan 9 miljoen euro heeft gekost, is een verdere ontwikkeling van onze luchthaven uitermate lastig.’