nieuws

Zakenreiziger slaapt liefst in viersterren hotel

Hotel

De helft van alle zakelijke overnachtingen is op 4-sterrenniveau. Daarna komen de driesterrenhotels met 29 procent van de zakelijke overnachtingen. Dat blijkt uit het jaarlijkse ‘Toerisme in Nederland’ rapport van het CBS.

Zakenreiziger slaapt liefst in viersterren hotel

Er blijkt een direct verband te zijn tussen het aantal sterren en het aandeel zakelijke overnachtingen. Vijfsterrenhotels worden voor 60 procent door zakelijke gasten bezet. Bij viersterrenhotels ligt dat percentage net boven de vijftig. In een hotel met één ster overnacht slechts 28 procent zakelijk.

Zakelijke overnachtingen zijn goed voor 45% van alle overnachtingen in Nederlandse hotels. In totaal telde het CBS in 2009 14,1 miljoen zakelijke overnachtingen plaatsvonden in de Nederlandse hotels.

De zakelijke overnachtingen in Utrecht lagen relatief gezien het hoogst. 64 procent van de overnachtingen waren daar zakelijk. Noord-Brabant belandde op de tweede plaats met 53 procent zakelijke overnachtingen. Friesland had het kleinste aandeel zakelijke overnachtingen: 31 procent.

Hoewel in Noord-Holland de meeste zakelijke overnachtingen plaatsvonden, heeft het een relatief laag percentage aan zakelijke overnachtingen: 39 procent. In Amsterdam was dit nog lager: 35 procent. Volgens het CBS hadden toeristen daar duidelijk de overhand.

Reageer op dit artikel