nieuws

10 jaar Hotelvrijmibo: jubileumeditie wordt grootste ooit

Hotel 3225

Wat tien jaar geleden begon als een uit de kluiten gewassen vrijdagmiddagborrel van een groep Amsterdamse hotelmedewerkers, groeide uit tot een professionele organisatie die vier keer per jaar het grootste netwerkevenement voor mensen in Nederlandse hotels neerzet. De jubileumeditie in november moet, als het aan eigenaren Jacob de Graaff en Melle Pegman ligt, groter worden dan ooit.

10 jaar Hotelvrijmibo: jubileumeditie wordt grootste ooit
Foto: Kirsten van Santen

Hotelvrijmibo-initiator Jacob de Graaff, op dat moment gm van het Apollo Museum Hotel, kwam in 2007 op het idee een vrijdagmiddagborrel te organiseren voor mensen die werkzaam zijn in de hotelbranche. Samen met zijn collega Emile Hofenk dronk hij, zoals zoveel mensen, regelmatig een vrijdagmiddagborrel met collega’s in de binnenstad van Amsterdam.

Daarbij haakten ook regelmatig oud-collega’s aan. Mensen vielen af, er kwamen nieuwe mensen bij – de groep werd groter en groter. Ze vonden het tijd worden de borrel naar een hoger plan te tillen en er een échte netwerkborrel van te maken. ‘Wel wilden we de informele en laagdrempelige sfeer behouden’, blikt De Graaff na tien jaar terug. ‘Met fijne hapjes, goed gevulde glazen, een lekkere dj en een kijkje achter de schermen bij een ander hotel.’

Foto: Kirsten van Santen

De allereerste officiële Hotelvrijmibo vond plaats op 26 oktober 2007 in Hotel Vondel. Met 190 deelnemers was het vanaf het begin een succes. Door de jaren heen komen op elke Hotelvrijmibo tussen de 400 en 700 mensen af, daarbij lijkt de locatie van doorslaggevend belang voor de opkomst, zegt Melle Pegman. Hij voegde zich al snel bij het organisatieteam en is inmiddels mede-eigenaar van het concept.

Eens per kwartaal Hotelvrijmibo

De borrels worden ongeveer eens per kwartaal georganiseerd, op steeds wisselende locaties in Amsterdam – van bekende hotels tot musea en congreslocaties. De organisatie van de avond zelf ligt steeds volledig bij het ontvangende bedrijf. Dat verzorgt ook de hapjes en biedt drankjes tegen gereduceerd tarief. Deelnemers betalen voor hun drankjes, verder is lidmaatschap of bijwonen van van Hotelvrijmibo volledig kostenloos. En iedereen die in een hotel werkt is welkom: van steward tot general manager.

In het verleden is gepoogd de borrel buiten Amsterdam te organiseren, maar daar leek toch veel minder animo voor dan in de hoofdstad. Andersom komen elke editie wel hotelmensen van buiten de stad naar de Hotelvrijmibo. ‘De kracht van Hotelvrijmibo zit ’m in de combinatie van een ongedwongen, gezellige sfeer en de enorme netwerkmogelijkheden’, zegt Pegman. ‘Niet alleen vanuit Amsterdam, maar vanuit het hele land treffen branchegenoten en collega’s uit de hotellerie elkaar op ons event. Elke editie komen er weer meer mensen bij, dat zegt wel iets over het succes van Hotelvrijmibo.’

Door de jaren heen hebben hij en De Graaff al zo’n 20.000 mensen op hun borrels ontvangen. ‘Buiten het netwerkelement is de Hotelvrijmibo een perfecte gelegenheid om even bij te komen van je drukke werkweek’, vindt De Graaff. ‘Van zowel hotelmedewerkers als -managers wordt ontzettend veel verwacht. Er worden lange dagen gemaakt, de druk is hoog. Wij willen een moment bieden om bij te praten met vakgenoten en collega’s: mensen die deze dynamische wereld maar al te goed kennen.’

Foto: Kirsten van Santen

‘Bovendien: hoe vaak ga je nou zélf borrelen in een hotel?’, zegt De Graaff. ‘De meeste mensen kiezen toch voor een vrijdagmiddagborrel in een standaardkroeg. Dat Hotelvrijmibo steeds in de mooiste hotels van de stad plaatsvindt én je een kijkje achter de schermen krijgt, maakt het extra leuk.’

Hotel Arena

De 45e editie op 17 november markeert het 10-jarig bestaan van Hotelvrijmibo. Die vindt plaats bij een ander jubilaris: Hotel Arena. Het recent volledig verbouwde hotel van Paul Hermanides’ Amsterdam Village Company bestaat 25 jaar. Omdat een kijkje achter de schermen tot een vast onderdeel van de avond behoort, en De Graaff en Pegman verwachten dat veel mensen het vernieuwde hotel van binnen willen zien, hopen ze op een hoge opkomst. ‘Onze ambitie is met deze jubileumborrel de 1000 gasten te halen.’

Hotel Leaders Network

Om het hoger management naast de gezellige borrel een exclusief netwerkplatform te bieden, wordt voorafgaand aan deze 45e Hotelvrijmibo ook de 3e editie van Hotel Leaders Network gehouden. Dit exclusieve, jaarlijkse evenement is uitsluitend bedoeld voor ceo’s, regiodirecteuren en general managers en kent naast de netwerkfunctie ook een inhoudelijk programma.

De voorgaande twee edities ontvingen beide zo’n 100 hotelmanagers, ceo’s en regiodirecteuren. Kenmerk van Hotel Leaders Network (HLN) is een inhoudelijk sterk programma. Het thema van de derde HLN, op 17 november in Hotel Arena, is ‘HR 3.0’.

‘We gaan het hebben over peoplemanagement’, zegt mede-initiator Melle Pegman. ‘Hoe ga je om met millennials in je team? Zij hebben heel andere wensen en behoeften dan voorgaande generaties en je moet hen op een andere manier benaderen en aan je binden.’ Een ander deelthema is ondernemerschap binnen het bedrijf, waarbij Pegman als voorbeeld het Deense toprestaurant Noma noemt. Daar is zelfs de afwasser aandeelhouder, wat het commitment verhoogt in het hele team.

Reageer op dit artikel