nieuws

Duizenden naar Hiltonhotel om John Lennon en Yoko Ono

Hotel 642

Duizenden naar Hiltonhotel om John Lennon en Yoko Ono

De tentoonstelling van foto’s van de beroemde ‘bed-in voor de vrede’ van Beatle John Lennon en zijn vrouw Yoko Ono, is bezocht door ongeveer 7.000 mensen. Dat meldt het Hiltonhotel in Amsterdam, waar de twee vijftig jaar geleden – in 1969 – een week lang in bed lagen voor de wereldvrede.

De expositie ‘Wat gebeurde er in Room 902′ bestond uit vijftig grote foto’s van fotografen als Cor Jaring, Govert de Roos en Claude Vanheye. Ook waren niet eerder getoonde foto’s uit het archief van Spaarnestad te zien. Bezoekers konden ook de suite, kamer 902, bekijken. Die werd in de jaren 80 gerestyled op basis van adviezen van Yoko Ono en heeft tegenwoordig 702 als kamernummer.

Tentoonstelling Hilton

De tentoonstelling duurde slechts tien dagen en was gratis toegankelijk. ,’Elke dag stonden er rijen mensen bij de lift naar de suite. Dit hebben we hier nog nooit meegemaakt’, zegt Marieke Klosters van het gerenommeerde hotel aan de Amsterdamse Apollolaan. ‘Er kwamen dagelijks honderden mensen op de expositie af en er was heel veel media-aandacht, van Nieuwsuur tot The Washington Post aan toe.’ Hotelgasten hebben geen hinder ondervonden van de drukte. ‘Integendeel, onze gasten vonden het leuk en namen soms zelf ook een kijkje.’

De kamer waar Lennon en zijn vrouw het bed deelden onder het oog van de wereldpers, is vandaag de dag te reserveren vanaf 1500 euro per nacht. ‘Hij is vooral erg gewild als honeymoonsuite’, aldus Klosters.

Bed-in voor de vrede

Enkele maanden na de bed-in voor de vrede, in de zomer van 1969, hadden de Beatles een nummer 1-hit met The Ballad of John and Yoko, dat gaat over de ludieke actie van Lennon en zijn vrouw in het Hilton.

Reageer op dit artikel