nieuws

Studenten BUAS onderzoeken hospitality Formule 1 in Zandvoort

Hotel 585

Studenten BUAS onderzoeken hospitality Formule 1 in Zandvoort
beeld: Shutterstock

Breda University of Applied Sciences (BUAS) gaat samen met de gemeente Zandvoort onderzoek doen naar de bereikbaarheid en hospitality in de badplaats, waar vanaf volgend jaar minimaal drie jaar lang een Formule 1 race wordt gehouden.

Zeventien studenten starten komend studiejaar met de minor ‘People and Goods on the Move’. Zij doen twintig weken lang onderzoek naar allerlei uitdagingen die een rol spelen tijdens de Formule 1. De terugkeer van de Grand Prix naar Circuit Zandvoort heeft namelijk een grote impact op de hele omgeving. 

De studenten brengen de doelgroepen van het event en hun behoeften in kaart en gaan op zoek naar oplossingen voor uitdagingen op het gebied van bereikbaarheid, duurzaamheid en hospitality. 

Alle wegen leiden naar Zandvoort 

De komende drie jaar is Circuit Zandvoort de uitvalsbasis voor het grootste evenement in de racewereld. Dan strijkt het F1-circus neer in Zandvoort onder de naam Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix. 

Maar liefst 150.000 tot 200.000 – voor een deel buitenlandse – bezoekers maken in mei 2020 hun opwachting. Hoe krijg je al deze bezoekers op tijd op het circuit en hoe bezorg je hen een geweldige Formule 1-ervaring? 

‘Om te voorkomen dat de toegangswegen naar Zandvoort verstopt raken, heeft de organisatie bekendgemaakt dat het raceliefhebbers zo veel mogelijk met het ov naar het evenement wil laten komen’, zegt Jeroen Weppner, die als docent-onderzoeker aan BUAS nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de minor. 

‘Maar kunnen de Nederlandse Spoorwegen en het busvervoer deze enorme drukte aan? Over deze en allerlei andere vraagstukken gaan onze studenten zich buigen. Door studenten van verschillende opleidingen samen te brengen, kunnen we tot een integrale visie komen op het gebied van bereikbaarheid, hospitalityleisure en duurzaamheid. Ik heb er alle vertrouwen in dat onze studenten een waardevolle bijdrage leveren aan een bijzonder evenement, zodat alles succesvol zal verlopen.’ 

Inzicht in veiligheidsrisico’s 

De Grand Prix vindt plaats in een festivalachtige setting met activiteiten voor het hele gezin. De stroom aan bezoekers die dit tot gevolg heeft, stelt de organisatie voor uitdagingen. Bijvoorbeeld als het gaat om het waarborgen van de veiligheid. 

Maar ook de enorme behoefte aan accommodaties speelt een grote rol, zegt Weppner. ‘De vraag naar hotelkamers in Zandvoort en omgeving zal nu snel op gang komen. De vraag is waar bezoekers een onderkomen kunnen vinden en hoe je hen zo goed mogelijk over de regio kunt spreiden,’ 

Bovendien maken omwonenden zich zorgen over geluidsoverlast en de luchtvervuiling die de race met zich kan meebrengen. ‘Een belangrijk onderdeel van het onderzoek vormt duurzaamheid. Onze studenten krijgen de uitdaging mee om de duurzaamste Formule 1 race te ontwikkelen. Dat kan op meerdere manieren worden ingevuld. Bijvoorbeeld door het plaatsen van voldoende voorzieningen om afval te scheiden, maar ook elektrisch vervoer en het beschikbaar stellen van fietsen en andere oplossingen op het gebied van cycling intelligence.’