Van der Valk Leeuwarden is 'meest duurzame hotel van Nederland'

Van der Valk Leeuwarden is 'meest duurzame hotel van Nederland'

Het Van der Valk Hotel in Leeuwarden is momenteel het duurzaamste hotel van Nederland volgens Breeam. Het hotel wint onder meer warmte terug (95 procent) uit restaurants en keukens. De Breeam socre na oplevering bedraagt 78,31 procent, goed voor het predicaat Excellent.

Martin Matser, eigenaar van Van der Valk Leeuwarden, heeft op 4 juli het Breaam duurzaamheidscertificaat gekregen. Wethouder Friso Douwstra van Economische Zaken overhandigde dit aan hem.

Bij het slaan van de eerste paal in 2016, werden door Van der Valk al hoge duurzaamheidsambities uitgesproken; met een ontwerpcertificaat van 73,09%. Tijdens de realisatiefase zijn nog meer extra maatregelen genomen, waardoor de uiteindelijke Breeam score is uitgekomen op 78,31%. Dit is de hoogst behaalde score tot nu toe door een hotel in Nederland.

De duurzaamheidsambities van Van der Valk stopper hier niet. In de bestaande hotels wordt volop aan verduurzaming gewerkt en bij nieuwbouwprojecten wordt de lat hoog gelegd.

Andere duurzame hotels in Nederland

Ook divers andere hotels zoals het QO hotel en Hotel Jakarta behalen hoge scores bij Breeam (ontwerpfase). In aanbouw zijn het nhow Amsterdam RAI en Hotel Breeze op IJburg. Geen van hen heeft echter nog een certificaat gekregen na de opleverfase. Jakarta kreeg voor de ontwerpfase een certificaat met een score van 73,01 procent. QO heeft een andere certificering: recent ontving het hotel het Leed Platinum certificaat.

Van der Valk Leeuwarden

Tijdens de bouw van het Van der Valk hotel in Leeuwarden stond duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst. Het hotel is voorzien van het Breeam-NL keurmerk, een beoordelingsmethode om de mate van duurzaamheid te bepalen bij nieuwbouw.

Eén van de belangrijkste manieren waarop het Van der Valk hotel in Leeuwarden haar duurzaamheid waarborgt, is door warmte op te vangen uit de restaurants, de zalen en de volledig elektrische keuken en deze te hergebruiken. Op deze manier wint het hotel 95% van de warmte terug. Met deze restwarmte wordt onder andere het water in het hotel verwarmd.

Daarnaast is het hotel voorzien van intelligente verlichting, luchtbehandeling op de hotelkamers en is er een koude- en warmteopslag in de bodem wat zorgt voor de temperatuurregeling in het hotel.

Buitenterrein

Het hotel is met aandacht voor de omgeving gebouwd. Het terrein beslaat ongeveer 10 hectare waarop onder andere een haven is gerealiseerd met natuurlijke oevers voor het behoud van de biodiversiteit op het terrein.

Om de biodiversiteit nog verder te waarborgen, zijn er bijenhotels gerealiseerd en zijn er in het dak van het hotel ruimtes voor vleermuizen gecreëerd. Naast de haven op het terrein, zijn er ook vijvers aangelegd. Deze vijvers en de haven komen niet alleen ten goede aan de natuurlijke uitstraling van het terrein, maar dienen ook als natuurlijke waterberging, waardoor het regenwater op locatie kan blijven en niet geloosd dient te worden op de riolering.

Van der Valk hotel telt 117 royale kamers waarvan een aantal luxe suites welke zijn voorzien van een sauna en bubbelbad. Daarnaast beschikt het hotel over negen multifunctionele zalen en heeft het hotel een eigen haven, waardoor het hotel ook per sloep bereikbaar is. Hotelgasten en gasten uit de omgeving kunnen naast een à la carte diner in restaurant Martinus genieten van live cooking voor brunch en diner in restaurant Us Mem.


>> Misset Horeca tweewekelijks op uw deurmat?