Ontslag op staande voet van twee kamermeisjes voor diefstal fiets terecht

Ontslag op staande voet van twee kamermeisjes voor diefstal fiets terecht

Een Amsterdam hotel heeft terecht twee kamermeisjes ontslag op staande voet gegeven. De kwestie? De dames hebben in de omgeving van hun werkplek en gestoken in bedrijfskleding, een fiets gestolen. Een van de kamermeisjes deed dit onder werktijd.

De kantonrechter heeft hierover 28 april uitspraak gedaan en deze is 8 mei gepubliceerd. De kamermeisjes vonden hun ontslag onterecht en daagden Palace Hotel Operational BV voor de rechter. Deze gaf het hotel in kwestie (W Hotel) echter gelijk.

De diefstal vond op 12 februari 2020 plaats in de vroege ochtend en is vastgelegd door bewakingscamera’s van de naastgelegen Albert Heijn. Een medewerker van de inpandige Sushi Daily kwam die ochtend gehaast aan en zette haar fiets niet op slot. Na haar dienst was de fiets verdwenen. Op camerabeelden van de supermarkt is te zien dat de twee kamermeisjes, zussen van 36 en 35 jaar, de fiets meenamen.

Ontslag op staande voet

De supermarkt ging met de camerabeelden naar de general manager van het hotel die op 14 februari het gesprek aanging met de kamermeisjes. De gm kreeg toen de fietssleutel van een van de kamermeisje. Nog diezelfde dag tekende een van de zussen een opzeggingsbrief.

Een dag later kwamen de zussen terug op hun verklaring; ze wilden de fiets als ‘gevonden voorwerp’ inleveren. Hun ontslag vonden ze daarom onterecht. De twee wilden opnieuw in dienst van het hotel komen of doorbetaling tot hun arbeidsovereenkomst zou aflopen (nov 2020). Beiden hadden een jaarcontract en een verder prima staat van dienst.

Ook het feit dat ze eerder in het hotel gevonden (waardevolle) voorwerpen aan hun leidinggevende afgegeven hebben, vond de rechter niets afdoen aan deze kwestie. Dit geldt ook voor het feit dat beide zussen alleenstaande moeder zijn en afhankelijk zijn van hun baan bij het hotel.

Uit het vonnis

De gestelde onberispelijke staat van dienst poetst de diefstal niet weg. Bij dit alles laat de kantonrechter zwaar wegen dat [eiseressen] onder werktijd duidelijk zichtbaar in bedrijfskleding om de hoek van het hotel de diefstal hebben gepleegd.
Dat schaadt het imago van een hotel en raakt de relatie met de ook in het pand gevestigde AH. Daar wegen de gestelde persoonlijke omstandigheden van [eiseressen] niet tegenop.

Terecht heeft het Palace Hotel betoogd dat [eiseressen] met hun handelwijze een risico hebben genomen met alle gevolgen van dien.

De zussen krijgen hun baan dus niet terug en moeten ook de gemaakte proceskosten betalen.

Portier verkoopt drugs aan hotelgasten

In maart 2019 werd het W hotel ook in haar gelijk gesteld toen ze een portier op staande voet ontsloegen na drugsverkoop aan een undercoveragent. De ‘Welcome Ambassador’ kreeg eerst drie officiële waarschuwingen wegens overtreding van de huisregels. Later werd de politie ingeschakeld.

In verband met geruchten dat medewerkers van W Amsterdam drugs aan hotelgasten zouden verkopen, heeft het hotel destijds politie ingeschakeld. De politie heeft vervolgens in de periode 27 maart tot en met 16 oktober 2018 onderzoek hiernaar gedaan.

In het kader van dat onderzoek heeft er onder meer een undercover-operatie plaatsgevonden, waarbij politieagenten zich hebben voorgedaan als gewone hotelgasten. In het kader van dat onderzoek heeft de politie onder meer de mobiele telefoon van de portier afgetapt en hem geobserveerd. De portier verkocht in juli  cocaïne aan een agent die zich voordeed als hotelgast. ’De cocaïne werd door de portier binnen 20 minuten afgeleverd op de hotelkamer waar de politieambtenaren verbleven,’ zo staat in dit vonnis. 

Toch vocht de portier zijn ontslag op staande voet aan, maar werd in het ongelijk gesteld.

Veel hotels ervaren overlast door drugs in hun bedrijf. Dit blijkt uit een enquête van Misset Hotel van maart vorig jaar.