Bouw nieuw Amrâth hotel loopt vertraging op

De bouw en opening van het nieuwe Amrâth Galaxy Jaarbeurs hotel in Utrecht loopt vertraging op. De bouw van de Galaxy Tower aan het Jaarbeursplein in Utrecht, met daarin appartementen en een hotel met 260 kamers van Amrâth, gaat minder snel dat gehoopt. De geplande opening zit er dit jaar niet meer in.

De bouw van de 90 meter hoge toren pal naast het Utrechtse Centraal Station begon in de zomer van 2018, nadat het in 2015 al werd aangekondigd. Eigenlijk had het gebouw in juni 2021 klaar moeten zijn. Ondertussen is duidelijk dat die streefdatum niet meer gehaald gaat worden.

Openluchthotel

Het hotel met 260 kamers komt op de eerste zeven verdiepingen. Boven het hotel komen 317 vrije sector huurwoningen.

Amrâth-eigenaar Giovanni van Eijl laat weten dat de bouw nu wel voorspoedig loopt, maar dat het gewenste tempo inderdaad niet door de aannemer behaald wordt. ‘Het casco van het hotel is nu af en er is begonnen met de eerste lagen van de woningen', zegt hij tegen DIUC (De Utrechtse Internet Courant). ‘Ik heb weleens gegrapt om er anders maar een openluchthotel van te maken. Dan kunnen we spoedig open.’

De bouwvertraging heeft volgens Van Eijl een combinatie van factoren als oorzaak. Zowel op het gebied van materiaal, personeel als middelen waren er tegenslagen. Wel zijn er ook lichtpuntjes aan de vertraging. 'De bomen staan al in bloei en het vriest tegenwoordig minder hard, dus we hebben minder last van vorstverlet gehad.’

Dit jaar moet het casco van het pand nog klaar zijn, dan is volgend jaar ook nog nodig voor afwerking. Een precieze openingsdatum voor het Amrâth Galaxy Jaarbeurs Hotel kan Van Eijl dan ook nog niet noemen, op de site van Amrâth zelf staat een teller die aftelt naar 1 oktober 2023.

Amrâth Galaxy Jaarbeurs Hotel

Het hotel beschikt, naast 260 kamers, na oplevering over twee restaurants, bar, tuin, 3 vergaderzalen, wellness met zwembad en fitness. Onder de toren komt een parkeergarage en bewoners van de appartementen boven het hotel kunnen gebruik maken van de faciliteiten als het zwembad en fitness.

Duurzaamheid

Ondanks de stadslocatie is er veel aandacht voor groen met gevel- en daktuinen op verschillende hoogtes. De Galaxy Tower heeft een hoge duurzaamheidsfactor met een beperkte energievraag door onder andere de toepassing van zonnepanelen op daken en gevels en warmte koude opslag in de bodem. De woningen zijn ‘gasloos’. De gemeente Utrecht heeft belang bij een verdere uitbreiding van het hotelaanbod in de stad en ziet de komst van het hotel dan ook als een cruciaal onderdeel van het herontwikkelingsplan van het Jaarbeursplein. Het ontwerp voor de Galaxy Tower komt uit handen van Tangram Architekten. Ballast Nedam is als aannemer betrokken bij het project en Homij verzorgt de techniek.

Openingen en sluitingen

De opening van een nieuw hotel is voor Amrâth een welkome positieve noot. De coronacrisis heeft de groep niet ongemoeid gelaten en noodzaakte de familie Van Eijl om twee hotels te sluiten: Belvoir in Nijmegen, dat in juni 2020 de deuren voorgoed sloot, en Amrâth Breda, dat per 1 december 2020 dichtging. Wel heeft Amrâth op de locatie van het hotel in Breda, dat wordt afgebroken, al andere plannen.