Van der Valk viert start bouw nieuw hotel met 'Eerste paal drive-in'

Van der Valk viert start bouw nieuw hotel met 'Eerste paal drive-in'
Foto: Frank van der Burg

Na jaren plannen, overleggen en ontwerpen is nu symbolisch de eerste heipaal voor het hagelnieuwe Van der Valk Delft A4 geslagen. Een feestje was niet mogelijk, maar met een 'Eerste paal drive-in' kon met genodigden toch worden getoast op het moment.

Van der Valk Delft A4, waarvan de bouwstart eerder dit jaar werd aangekondigd, komt pal langs die A4, in de kom van Delft, Rijswijk en Den Haag-Zuid. De opening van het hotel is voorzien voor september 2022.

De mogelijkheid voor een uitgebreide ceremonie en borrel om het slaan van de eerste paal te vieren was door de coronamaatregelen uiteraard niet mogelijk. Een select gezelschap was uitgenodigd voor een ware ‘Eerste paal Drive-In’. De gasten werden feestelijk onthaald door ‘Peter de Bouwvakker’ en ontvingen een borrelbox voor in de auto.

Alle aanwezige auto’s hadden afgestemd op dezelfde FM-frequentie zodat gasten veilig vanuit de auto konden luisteren naar de tunes die de DJ vanuit de DJ Volkswagenbus draaide. Ter Steege Bouw Vastgoed trapte het officiële gedeelte af met een openingsspeech, waarna het woord werd gegeven aan Wethouder Wendy Renzen van Gemeente Midden-Delfland.

Kleurrijke eerste paal

Voordat de paal dan echt geslagen werd, vertelde Rob van der Valk, directeur Van der Valk Hotel Delft A4, waarom de heipaal zo mooi gekleurd is. ‘Van der Valk is een familiebedrijf en familie is mede daarom heel belangrijk voor ons. Zojuist hebben we allemaal een persoonlijke boodschap op de paal gespoten met graffiti. Ik hoop dat onze kinderen later aan hun kinderen vertellen, dat hun handtekening hier in de grond zit. Dat is toch bijzonder!’

De komende vijf weken wordt er dagelijks geheid op het perceel langs de A4. In totaal zijn 276 heipalen nodig, welke per stuk maar liefst 9139 kg wegen.

Vierde generatie Van der Valk

Het nieuwe Van der Valk Hotel Delft A4 zal gerund worden door Rob en Magchelina van der Valk, vierde generatie familie Van der Valk. Het directiepaar is eerder verantwoordelijk geweest voor Van der Valk Plaswijck Rotterdam en Van der Valk Hotel Assen.

Daktuin en restaurant aan het water

Het hotel krijgt 142 kamers, waaronder ook luxe suites. Ook komt er een daktuin op de tweede etage en ligt het à la carte restaurant aan het water. Verder herbergt het hotel een bar,  fitness en ruime faciliteiten voor congressen en evenementen. Het hotel krijgt 360 gratis parkeerplaatsen en gasten hebben de mogelijkheid om hun elektrische auto op te laden.

Locatie

De kwaliteit van de locatie werd vanaf het eerste moment door Van der Valk herkend. Op deze plek, als het ware de poort naar het groene Midden-Delfland, zal het hotel uitzicht bieden richting Den Haag en Delft. Maar het hotel geeft ook een vergezicht over het polderlandschap, met Rotterdam en de Noordzeekust aan de horizon. Van der Valk wil zich dan ook richten op zowel zakelijk als leisurepubliek en daarbij ook oog hebben voor de (vele) omwonenden van het hotel.

Ontwerp

Architectenbureau Wiegerinck ontwierp het hotelgebouw voor Van der Valk. Het ontwerp is geïnspireerd op het lijnenspel van land en water, kenmerkend voor de polder van de directe omgeving van het hotel. Aardse, donkere baksteen wordt in de gevel gecombineerd met metalen elementen en ronde vormen. Het metaal weerkaatst het zonlicht, net zoals het water dat doet.

Bekijk hieronder een impressie van Van der Valk Hotel Delft A4

Duurzaamheid

Van der Valk vindt het belangrijk om de ecologische footprint te minimaliseren. De nieuwbouw wordt dan ook ontwikkeld volgens de Gouden GreenKey certificering en er wordt voldaan aan de Europese Energie-Efficiënte Richtlijn (EED). Het gehele gebouw is volledig elektrisch en wordt gasloos uitgevoerd door Linthorst Techniek. Dit alles om de belasting voor het milieu zo laag mogelijk te houden.

Dit past ook bij het uitgangspunt van de Cittaslow gemeente Midden-Delfland. Waarbij Van der Valk samen gaat werken met lokale ondernemers en streekproducten terugkomen op de menukaart van het restaurant. Wethouder Wendy Renzen: ‘Ook in de regio zijn wij blij met de komst van dit hotel. Vanuit het hotel kunnen veel mensen kennis maken met het mooie Midden-Delflandgebied. Ook zorgt het hotel voor extra werkplekken.’