artikel

Kanshebber: Jacob Jan Boerma van De Leest

Restaurant

Jacob Jan Boerma van De Leest in Vaassen wordt getipt als één van de kanshebbers voor een derde Michelinster. Zelf is hij in deze periode van het jaar voorzichtig met uitspraken over de mutaties in de nieuwe Michelingids. Boerma, die nogal eens in het buitenland een vorkje op niveau prikt, stelt dat de Nederlandse top internationaal gezien breed genoeg is voor één en misschien wel twee nieuwe driesterrenzaken.

Kanshebber: Jacob Jan Boerma van De Leest

Is de culinaire top van Nederland goed genoeg voor meer driesterrenrestaurants?

‘Als je naar het niveau internationaal kijkt, dan is onze top breed genoeg voor één à twee nieuwe driesterrenbedrijven.’

Hoeveel nieuwe driesterrenrestaurants krijgt Nederland erbij?

‘Ik hoop vier, want dan zit ik er zeker bij. Hahaha. Zonder gekheid, realistisch gezien is één of twee al meer dan grandioos.’

Waarom komt jouw restaurant in aanmerking voor een derde ster?

‘Omdat we bevlogen bezig zijn en dagelijks werken met hart en ziel. En dat het iets is waar ik van wil zien of ik dit ultieme doel in mijn leven kan bereiken. Maar ook omdat ik als kleine jongen tijdens culinaire trips met mijn ouders er al een bepaald gevoel bij had.’

Hoe belangrijk voor jou is een derde Michelinster?

‘Het is voor Nederland belangrijk dat er een derde ster bij komt, omdat we dan misschien eindelijk het culinair toerisme naar ons land krijgen. Voor mij is een derde ster net zo belangrijk als voor al mijn andere tweesterrencollega’s.’

Als het niet jouw bedrijf is, welk restaurant dan wel?

‘Ik gun het een ieder die al vele jaren op hoog niveau acteert en die met hart en ziel maar vooral met kwaliteit bezig is.’

Ben je bang om een ster te verliezen?

‘Ik ben elk jaar blij met dat wat ik behoud, en daarbij sta ik weinig stil bij negativiteit.’

Reageer op dit artikel