GaultMillau 2018 en vakbeurs Gastronomie/Fine Food Professional

GaultMillau 2018 en vakbeurs Gastronomie/Fine Food Professional

De vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional vindt op maandag 6 november en op dinsdag 7 november 2017 plaats in de Jaarbeurs Utrecht. Op dezelfde locatie presenteert Jan van Lissum op de maandag de GaultMillau-gids voor 2018, inclusief bijbehorende awards. Daarnaast worden voor het eerst ook de winnende wijnen van het Proefschrift Wijnconcours op de beursvloer onthuld.

De vakbeurs Gastronomie / Fine Food Professional met GaultMillau 2018 richt zich primair op de midden- en hogere segmenten van de Nederlandse gastronomie, hotellerie en catering. Een groot aanbod aan hoogwaardige producten en diensten staat centraal, niet alleen afgestemd op de behoefte van chefs, gastheren, gastvrouwen en sommeliers. Maar ook op die van andere professionals uit gespecialiseerde handel en horeca.

Nieuwe kook- en bereidingstechnieken

Air Republic van Sergio Herman

Voor de chefs is Gastronomie / Fine Food Professional een ideale beurs om kennis te maken met de nieuwste producten, kook- en bereidingstechnieken en technologieën, niet zelden gepresenteerd door befaamde collega’s.

Chefs ontmoeten elkaar o.a. in het GaultMillau Theater en het Forum Gastronomicum Theater om daar niet alleen met elkaar van gedachten te wisselen over nieuwe producten en inzichten, maar ook om er samen de theorie in de praktijk te zien. Er is exclusieve aandacht voor bijzondere, ambachtelijke, natuurlijke, opvallende en andere producten tijdens presentaties en workshops.

Speeddates met leveranciers

Op de beursvloer worden speeddates gehouden. Korte ontmoetingen met leveranciers van kwaliteitsproducten. Dit gebeurt onder begeleiding van medewerkers van de beurs zelf.

Speeddate programma Gastronomie/Fine Food Professional

Maandag 6 november 2017 Theater 1
12:30 Huize van Wely, top patisserie
13:00 Mondivin Hongaarse rode top wijn
13:30 Zalm-Roots Fish Smokery
14:00 Min Zeven Ijs en Patisserie
14:30 La Prosciutteria: specialiteit op Italië, Kroatië en Slovenië
15:00 Wereldkampioen ijsbereider Dondoli
15:30 Persian Caviar
16:00 Bond van Boerderijzuivelaars
16:30 NTB

Maandag 6 november 2017 Theater 2
12:30 NTB
13:00 Livar
13:30 Aromi del Mondo: Focus op kaas, salami en groenten
14:00 Wereldkampioen ijsbereider Dondoli
14:30 Madame Paté, winnaar persprijs Culinair Saissonier voor het mooiste product
15:00 Newby Tea
15:30 Wijnkoperij La Perstistance: vergeten druivenrassen
16:00 Graipola
16:30 Bourgondisch Lifestyle: Affinage

Dinsdag 7 november 2017 Theater 1
12:30 NTB
13:00 Wijnkoperij La Persistance: vergeten druivenrassen
13:30 Graipola
14:00 Zalm-Roots Fish Smokery
14:30 Mondivin Hongaarse rode top wijn
15:00 Madame Paté, winnaar persprijs Culinair Saissonier voor het mooiste product
15:30 Aromi del Mondo
16:00 Bourgondisch Lifestyle: Affinage
16:30 Stokers Slow Food Alliantie

Dinsdag 7 november 2017 Theater 2
12:30 Huize van Wely, top patisserie
13:00 Bourgondisch Lifestyle: affinage
13:30 Winestein
14:00 La Prosciutteria: specialiteit op Italië, Kroatië en Slovenië
14:30 Persian Caviar
15:00 Bond van Boerderijzuivelaars
15:30 Livar
16:00 Stokers Slow Food Alliantie
16:30 NTB

Gault Millau 2018

Demonstraties

  • Demonstraties van kaviaar met champagne
  • Kookdemo’s van Rijks in Amsterdam, Joris Bijdendijk
  • Japanse kooktechnieken verzorgd door Yama Products uit Utrecht.
  • Jim de Jong van Restaurant de Jong uit Rotterdam (vins natures bij groentegerechten)
  • Glasworkshop van Royal Leerdam
  • Peter Gast van ’t Schultenhues kookt gerechten passend bij de ‘orange wines’ uit Slovenië.
  • Gerechten met Livar (Limburgs kloostervarken) in combinatie met wijnen van het het Italiaanse wijnhuis Masciarelli.

Patisserie en ijs

Daarnaast is er aandacht voor patisserie met Huize van Wely in combinatie met de beste zoete wijnen van het 29e Proefschrift Wijnconcours. Min Zeven Ys komt met een speeddate over zijn producten.

Restaurants Wollerich en Fris: Riesling

Ook de winnaars van de wijn-spijs competitie Riesling Week, die in samenwerking met het Informatieburo voor Duitse Wijn werd georganiseerd, zullen een programmaonderdeel verzorgen.  Het betreft restaurant Wollerich in Sint-Oedenrode (categorie Elite Restaurants) en Fris uit Haarlem (categorie Restaurants en Brasseries). Verder zal de winnaar van de Tapa’s Wedstrijd, restaurant Beulings uit Amsterdam zich presenteren.

Jan van Lissum

Het aantal culinaire competities in ons land is nauwelijks meer bij te houden. Gastronomie | Fine Food Professional brengt ook dit jaar weer een aantal winnaars voor het voetlicht. Zo bereidt het team van Podium onder de Dom in Utrecht (16 punten GaultMillau), winnaars van de internationale Copa Jerez, gerechten met Livar en truffels van Fred de Leeuw in combinatie met wijnen van Smaragd Wijnen. Het team van restaurant Beulings in Amsterdam (13 punten GM) presenteert hun winnende tapa van de Nationale Tapascompetitie 2017, uiteraard in combinatie met mooie Spaanse wijnen. En de drie beste combinaties van de Gramona Amusewedstrijd kunnen geproefd worden, met dank aan de restaurants Vinkeles in Amsterdam (18 punten GM), De Kluizenaar in Goes en Bentink in Amerongen in samenwerking met Wijnimport J. Bart

GaultMillau 2018 op 6 november

Op maandag 6 november zijn op de beursvloer alle genomineerde voor de titels ‘Talentvol Chef, Talentvol Sommelier, Talentvol gastheer/gastvrouw en Fromager 2018 aanwezig en zullen ze hun visie op de huidige trends en ontwikkelingen laten proeven.

Als vertegenwoordigers van de nieuwe generatie topprofessionals in de Nederlandse gastronomie zullen ze enkele programma’s begeleiden, o.a. tijdens de ontvangst van de gasten van de GaultMillau Awards (toegang uitsluitend op persoonlijke uitnodiging).

Ruim 600 restaurants telt de nieuwe gids GaultMillau 2018, met naast restaurants ook hotels. Veel daarvan weten knap een constant niveau vast te houden, maar er zijn uiteraard ook weer een aantal stijgers en dalers. Dit jaar in de top 5 van Nederland een opvallende stijger, in het zuiden van het land, en een daler. Onder de hoogst genoteerde nieuwkomers een ‘oude bekende’ in Amsterdam en een fraaie nieuwe zaak aan de kust. De belangrijkste trends en ontwikkelingen in de restaurantwereld, aldus GaultMillau: beleving staat voorop, samen delen is belangrijk, de menukaart is minder essentieel, de verduurzaming zet door, en voldoende geschikt personeel vinden blijft een probleem, zeker nu het weer beter gaat in de horeca.

Wijn en spijs met een dimensie extra
Wijn en spijs combineren: het is een vak apart. Het is meer dan alleen een passend wijnadvies geven bij een gerecht. Het talent om een wijn-spijscombinatie een dimensie hoger te tillen is slechts voor weinigen weggelegd. GaultMillau onderscheidt jaarlijks een ervaren Wijn-spijsspecialist en zet dit jaar voor het eerst ook een jong en veelbelovend Wijn-spijstalent in het zonnetje. Zoals gebruikelijk bevat de nieuwe GaultMillau 2018 gids die tijdens Gastronomie | Fine Food Professional gepresenteerd wordt ook weer een overzicht van restaurants waar je kunt rekenen op doordachte en verrassende wijn-spijscombinaties.

Toekomst Gastronomie

Uitgebreide aandacht is er voor huidige trends en ontwikkelingen die de toekomst bepalen, altijd met de hoogst mogelijke kwaliteitseisen als uitgangspunt. Gemak en efficiënt en effectief werken zijn belangrijk, maar het onderscheidend vermogen van de top van de gastronomie is vooral gebaseerd op verse ingrediënten, vakkennis en ervaring. Daarom prevaleren deze tijdens de beurs boven de zogenaamde ‘convenience’ producten.

29e Proefschrift Wijnconcours op Gastronomie/Fine Food Professional

Voor het eerst zal ook de uitreiking van de finale van het editie Proefschrift Wijnconcours op de beursvloer plaatsvinden. Uit de allerbeste wijnen die voor deze finale geselecteerd zijn zullen de wijnen die de titel ‘Wijn van het Jaar’ mogen dragen bekend gemaakt worden op maandag 6 november in het GaultMillau Theater. De importeurs laten de bezoekers graag deze karaktervolle wijnen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding proeven zodat bezoekers meteen op de hoogte zijn  van de laatste wijntrends! Het gaat daarbij om witte, rode, zoete, rosé en mousserende wijnen maar ook speciale aandacht voor ‘Vins Nature’ en champagnes.

Alle circa 200 finalisten zijn te proeven, ook de allerbeste rosé- en mousserende wijnen die eerder dit jaar werden geselecteerd. Tot de meer dan 200 finalewijnen van het  Proefschrift Wijnconcours horen diverse pareltjes uit Rhône, Champagne, Loire, Bourgogne, Languedoc, Provence, Elzas en Beaujolais. Maar ook klassieke wijnlanden als Spanje, Oostenrijk, Duitsland en Italië zijn goed vertegenwoordigd. Op zoek naar meer avontuur op de wijnkaart? Laat je dan verrassen door wijnen uit onder meer Armenië, Israël, Slovenië, Libanon, Georgië en Luxemburg. De importeurs staan zelf paraat om je alles te vertellen over hun wijnen.

Het proeflokaal van The Wine & Food Association was de afgelopen tijd weer goed gevuld met talloze dozen vol wijnen voor het 29e Proefschrift Wijnconcours. Tientallen grotere en kleinere importeurs stuurden hun favoriete wijnen in om kans te maken op de felbegeerde titel “Wijn van het Jaar”.

Leestips:

Dossier GaultMillau Misset Horeca

Het complete programma van de beurs

De volledige exposantenlijst van de beurs