nieuws

Meer boekingen restaurants tijdens kerstdagen

Restaurant

De restaurants lijken dit jaar goede kerstdagen tegemoet te gaan. Ze hebben al 100.000 meer boekingen vastgelegd dan vorig jaar rond deze tijd. Dit blijkt uit metingen van onderzoeksbureau Foodstep in samenwerking met het bedrijfschap Horeca en Catering onder consumenten van 16 tot 65 jaar.

Meer boekingen restaurants tijdens kerstdagen

Ongeveer 8 procent van de Nederlanders heeft al gereserveerd in de horeca. Vorig jaar waren consumenten terughoudender, toen lagen de boekingen een vol procentpunt lager. ‘Blijkbaar hebben de mensen even genoeg van de crisis en willen ze onbezorgd genieten deze kerstdagen’, concludeert directeur Lodewijk van der Grinten van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Volgens de peiling onder 750 respondenten zegt ruim 14 procent van plan te zijn met de kerstdagen buiten de deur te gaan eten. Dat komt neer op 1,5 miljoen kerstdiners in de horeca. Behalve in restaurants boeken consumenten ook in hotels, waar totaalarrangementen zeer in trek zijn. Van de 350.000 Nederlanders die tijdens de kerst in eigen land op vakantie gaan zit ongeveer 30 procent in een hotel.

De hoge verwachtingen hebben waarschijnlijk ook te maken met het feit dat Kerstmis dit jaar in het weekend valt. De horeca hoopt met dit vooruitzicht dat de omzetverbetering doorzet. In het derde kwartaal was weer voor het eerst een lichte stijging te zien van de omzet ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

KHN-woordvoerder Anthony van der Klis: ‘Consumenten hebben na een zwaar jaar behoefte om maximaal te genieten tijdens de kerst. Ook nu de economische vooruitzichten weer wat beter zijn, trekken meer mensen erop uit.’

Over 2011 durft Van der Klis geen concrete verwachting uit te spreken. Het Economisch Bureau van ING voorspelt dat in 2011 1,4 procent meer omzet (volume) wordt gerealiseerd.

Reageer op dit artikel