nieuws

‘Advies: komkommer wassen en schillen

Restaurant

Nederlandse koks doen er verstandig aan groente eerst te wassen en zo nodig te schillen voor consumptie. Dat advies krijgen ze van minister Edith Schippers. In Duitsland zijn tot nu toe al tien doden gevallen door besmetting met de EHEC-bacterie die is aangetroffen op komkommers.

‘Advies: komkommer wassen en schillen

De bacterie die in Duitsland honderden mensen heeft besmet, kan darmbloedingen, hevige diarree, misselijkheid en nierklachten veroorzaken. Voor zover nu bekend is de EHEC-bacterie via een Spaanse komkommer in Duitsland terechtgekomen. Hoe de komkommers zijn besmet is nog niet bekend.

In Nederland is één patiënt besmet die waarschijnlijk in Noord-Duitsland is geweest. Twee Nederlandse patiënten met de ziekteverschijnselen worden nog onderzocht. Ook zij zijn in Duitsland geweest.

Rungis

Pieter Ruig van AGF groothandel Rungis vindt het nog te vroeg voor conclusies. ‘We hebben wel wat vragen gekregen uit de gastronomie over de veiligheid van ons product. Maar onze komkommers komen hier uit de regio en zijn volgens de strengste normen geteeld.’ Inzicht in afzetcijfers heeft hij nog niet.

Sligro

Wilco Jansen, woordvoerder namens Sligro, kan ook nog niet aangeven of restaurateurs minder komkommers afnemen. ‘Vorige week was dat nog niet het geval, maar actuele cijfers krijg ik maandagmiddag.’ Hij noemt het wel een hardnekkige kwestie waar nog steeds veel onduidelijkheid over is.

Inmiddels zijn ook gevallen bekend uit Zwitserland, Zweden, Denemarken, Groot-Brittannië en Oostenrijk. Frankrijk ‘houdt rekening met besmettingen.’

Spoedoverleg

Maandagmiddag vindt in Nederland spoedoverleg plaats over de EHEC-bacterie. Voor zover nu bekend zijn er geen besmette komkommers in de Nederlandse voedselketen terechtgekomen. Er is wel onderzoek gedaan bij een verdacht Nederlands bedrijf, maar daar zijn geen komkommers uit Spanje aangetroffen.

Het bedrijf heeft ook geen zaken gedaan met Spaanse bedrijven waar de EHEC-bacterie is aangetroffen. Dit meldt de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA). Volgens een woordvoerster heeft de nVWA een preventieve inspectie uitgevoerd bij een Nederlandse bedrijf, nadat Duitsland het bedrijf als verdacht had aangemerkt. ‘Maar we hebben er niets aangetroffen.’

Door de vele onduidelijkheid over de komkommers en de besmettingsbron, is de export van Nederlandse komkommers naar Duitsland ingestort. Dat zei een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw maandag. De organisatie is drukdoende om te kijken wat de impact voor de branche is en kijkt daarbij ook naar de effecten op sla, paprika en tomaten.

Sla, paprika en tomaten

‘Omdat de Duitse minister heeft opgeroepen vooral geen salade-groentes te eten tot er meer duidelijkheid is en de meerderheid van de Duitsers die adviezen opvolgt.’ Het productschap lijkt ervan uit te gaan dat de Duitse consument meer groenten links laat liggen.

Reageer op dit artikel