nieuws

Erik held en nieuwe chef van Herman

Restaurant

Erik van Dam wordt de chef-kok van het nieuwe Rotterdamse visrestaurant van Herman den Blijker, Restaurant Las Palmas. In een ‘live battle’ op televisie rekende de 28-jarige kok uit Amersfoort af met zijn laatst overgebleven concurrent, Rotterdammer Krispijn Wessel.

Erik held en nieuwe chef van Herman

Van Dam gaat per direct de keuken leiden van het nieuwe, grote Rotterdamse restaurant, volgens Den Blijker het grootste visrestaurant van Nederland. De eetgelegenheid bevat ruim 800 vierkante meter en kan 150 gasten ontvangen. In acht weken tijd werd het restaurant uit de grond gestampt.

Winnaar Erik van Dam is afkomstig van Grand Hotel Karel V in Utrecht waar hij als souschef in Brasserie Goeie Louisa werkte. Van Dam begon het koksvak in 1996 tijdens zijn stage voor de opleiding tot kok aan de Middelbare Hotel School in Apeldoorn.

In Herman Helden was de afgelopen weken te zien hoe Herman den Blijker en David Crouwel hun zoektocht naar een geschikte chef-kok voltooiden. In de live-uitzending op RTL5 kregen Van Dam en Wessel een laatste opdracht: een voor- en hoofdgerecht maken. Uiteindelijk kozen Den Blijker en Crouwel voor Van Dam, met de aantekening dat de keus ‘ontzettend moeilijk’ was.

Voorafgaand aan de bekendmaking van de nieuwe chef-kok opende burgemeester Ivo Opstelten van Rotterdam het restaurant officieel, door de sleutel van de zaak uit een oester te halen. Ook de ‘Nachtburgemeester van Rotterdam’, Jules Deelder, was aanwezig. Hij pleitte ervoor om te regelen dat het restaurant ook ’s nachts open is.

Over de supersnelle realisatie van het restaurant was Den Blijker duidelijk. ‘De bouwvakkers hebben het zweet uit de reet gewerkt. Ik loop al acht weken rond als een aap met zeven lullen. Ik wil ze (Van Dam en Wessel) allebei, maar dat gaat niet’, aldus Den Blijker.

Reageer op dit artikel