nieuws

Horeca Peking mag geen hond serveren bij Spelen

Restaurant

Peking heeft de 112 officiële Olympische restaurants verboden tijdens de Spelen die over twee weken beginnen hondenvlees op het menu te zetten. De rest van de duizenden restaurants in de Chinese hoofdstad worden aangemoedigd dat ook niet te doen.

Horeca Peking mag geen hond serveren bij Spelen

Het is vooral een gebaar uit respect voor de buitenlandse gasten van de Spelen, schrijft de China Daily. Al het vlees dat tijdens het sportevenement de stad inkomt, wordt gecontroleerd, om zo het verbod te handhaven.

Eén van de aangewezen restaurants is in het St Regis hotel. Manager Zhao Haiyou zegt dat hij het verbod pas vorige week ontving, maar zal zich er desondanks aan houden. ‘We zullen tijdens de Spelen geen hond serveren. Maar het stond toch al niet op de kaart.’

Hondenvlees is onderdeel van een klein deel van de Chinese keuken, voornamelijk in die uit de gebieden Yunnan en Guizhou en Korea. Wang Tao, manager van een Koreaanse barbecueketen met veel filialen in Peking, zegt aan de oproep gehoor te geven.

De consumptie van hondenvlees in de regio is altijd onderwerp van controverse. Tijdens eerdere mondiale sportevenementen, de Spelen in 1988 in Seoul en het WK voetbal in 2002 in Zuid-Korea, werd het eten van de lokale delicatesse ook al aan banden gelegd omwille van de internationale opinie.

Dierenrechtenorganisaties reageren verheugd op de regel, maar veel Chinezen vinden het een overdreven manier om westerlingen tevreden te houden, schrijft China Daily. ‘De Olympische Spelen zijn bij uitstek een podium om culturele verschillen en tolerantie te laten zien’, aldus Wei Wei in die krant.

Reageer op dit artikel