nieuws

Librije’s Zusje, Lemongrass en Wijn&Ko winnaars in GrootSpraak 2015

Restaurant

Traditioneel sluit GrootSpraak het rijtje gidsen af in Nederland. Naast trosjes, glaasjes en rapportcijfers deelt de ‘restaurantgids voor de wijnliefhebber’ drie titels uit voor restaurants die er uit springen. Dat zijn dit jaar Librije’s Zusje, Lemongrass en Wijn&Ko.

Librije’s Zusje, Lemongrass en Wijn&Ko winnaars in GrootSpraak 2015

GrootSpraak verschijnt op 20 december maar maakt wel nu al de winnaars bekend van de titels Restaurant van het Jaar, Wijnrestaurant van het Jaar en Wijnbar van het Jaar.

Wijnrestaurant van het Jaar

De onderscheiding ‘Wijnrestaurant van het Jaar’ gaat naar Lemongrass in Scheveningen.  ‘Omdat het wijn op een voetstuk zet, en omdat het hier ook nog betaalbaar is’, aldus de jury. ‘De wijnkaart, met meer dan duizend wijnen, is het meer dan waard om voor om te rijden.’

Restaurant van het Jaar

Librije’s Zusje Amsterdam mag zich in 2015 ‘Restaurant van het Jaar’ noemen. ‘Chef-kok Sydney Schutte heeft het koken tot een kunst verheven’, jubelt GrootSpraak. ‘Hij presenteert samen met zijn team van chefs geweldige, complexe gerechten met uiterst subtiele smaken, in de lijn van De Librije in Zwolle, maar duidelijk ook met zijn eigen kosmopolitische signatuur. Wat hier op het bord komt is absolute wereldtop.’

Wijnbar van het Jaar

De titel ‘Wijnbar van het Jaar’ gaat dit jaar naar Wijn & Ko in Haarlem, een voorbeeld voor wijnbars. ‘Een kaart waarin je op avontuur kunt gaan, en altijd bij iets heerlijks uitkomt. Wat een feest voor de wijnliefhebber.’

Een van de speerpunten van Grootspraak is de beoordeling van het wijnniveau van een restaurant. Daarvoor wordt niet alleen de wijnkaart beoordeeld. Van belang zijn ook de kwaliteit van het arrangement, van de wijnbediening en -adviezen, en hoe de wijnen worden gepresenteerd.

GrootSpraak 2015 kent 17 nieuwe restaurants en vijf nieuwe wijnbars. De gids is vanaf 21 december verkrijgbaar.

Reageer op dit artikel