Probleemjeugd' 10 jaar aan het werk bij Fifteen

Probleemjeugd' 10 jaar aan het werk bij Fifteen

Als een van de eersten begon hij tien jaar geleden met de koksopleiding van Jamie Oliver's restaurant Fifteen in Amsterdam. Donovan Kraag was zeventien en stond er destijds alleen voor, zonder vader en moeder. Inmiddels is hij zelfstandig kok en ziet hij de opleiding als een redding.

Het restaurant aan het Amsterdamse IJ ademt Jamie Oliver. Aan de wand hangen foto's van de beroemde Britse topkok omringd door leerlingen, in de kast staan zijn kookboeken en tijdschriften.

Jamie Oliver

Oliver zelf is er tegenwoordig zelden te vinden. Zijn doel is eens per jaar langs te komen, maar de agenda laat dit niet altijd toe.

Toch is hij volgens Coen Alewijnse, een van de oprichters van Fifteen in Amsterdam, oprecht betrokken bij de zaak.

Amsterdam

Jaarlijks leidt Fifteen Amsterdam twintig tot dertig jongeren op tussen de 18 en 24 jaar oud. Het zijn veelal jongeren zonder werk of opleiding. Vaak is er meer aan de hand, zoals schulden of drugsproblematiek.

Behalve de scholing tot kok wordt daarom ook hun privésituatie op orde gebracht. 'Anders heeft het geen zin ze iets te leren', stelt Alewijnse.

Londen

Hij wist toen hij samen met vriend Sarriel Taus het plan voor 'lekker eten met een sociale factor' bedacht, niet dat het zo groot zou worden.

'Fifteen was destijds hot en happening in Londen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en ben erheen gegaan met ons idee dit in Amsterdam op te zetten. Na een lang gesprek zei Oliver tot mijn verbazing: dit gaan we doen.'

Inmiddels is er ook een derde Fifteen in Cornwall.

Opleiding

Van de ruim tweehonderd leerlingen die in tien jaar tijd een opleiding volgden, hebben 129 de eindstreep gehaald.

Alewijnse is tevreden met dit resultaat. In de loop der jaren is er wel een en ander veranderd.

Keuken

Zo stromen de jongeren nu drie keer per jaar in, waardoor in de keuken een mix ontstaat van beginners en meer gevorderden. 'Ze zien op deze manier ook waar ze over een paar maanden kunnen staan.'

Werken met handen

Hij ziet de horeca als een heel geschikte manier om deze doelgroep aan het werk te helpen. 'Het is hiërarchisch, je werkt met je handen.'

Al lopen de gemoederen ook wel eens hoog op in de keuken. 'Daar zijn de begeleiders op getraind. Het komt wel voor dat iemand naar beneden wordt gestuurd om even af te koelen.'

Diploma

De 19-jarige Jeraimy Gieyra rondt de opleiding over een paar weken af. Dan krijgt hij voor het eerst een diploma.

'Ik ben heel goed begeleid. Ze bellen je zelfs uit bed als het moet. Voor het eerst in mijn leven is iets super gegaan. Nu ga ik door voor zelfstandig kok.'

Bron: ANP