nieuws

Blaauw vervangt ‘papieren’ wijnkaart door tablet in Gastrobar Paris

Restaurant 1455

Ron Blaauw gaat vanaf medio november wordt de papieren wijnkaart vervangen door een tablet. Een speciale app adviseert welke wijn je het beste kunt drinken bij welk gerecht. Blaauw is de eerste Nederlandse topchef die deze ‘kunstmatig intelligente sommelier’ gaat gebruiken.

Blaauw vervangt ‘papieren’ wijnkaart door tablet in Gastrobar Paris

Gasten van het onlangs geopende Ron Gastrobar Paris kunnen op de app van het Nederlandse bedrijf WineStein in één oogopslag zien welke wijn past bij welk gerecht. Ook koppelt de ‘smart sommelier’ het gerecht aan een specifieke wijn en geeft passend wijnadvies als tafelgenoten verschillende gerechten kiezen en een fles wijn willen delen.

Zelflerend algoritme en smaakprofiel bepalen wijnkeuze

De kunstmatig intelligente software van WineStein matcht de gastronomische eigenschappen van een gerecht met die van wijn en houdt daarbij rekening met alle ingrediënten, bereidingswijzen en eventuele sauzen en bijgerechten. Op basis van al deze gegevens berekent de app aan de hand van zelflerende algoritmes een smaakprofiel en bepaalt op grond daarvan de best passende wijnen.

Reageer op dit artikel