nieuws

Bas van Kranen nieuwe chef Bord’eau in Hotel de l’Europe

Restaurant 8211

Bas van Kranen gaat Richard van Oostenbrugge opvolgen bij het tweesterrenrestaurant Bord’eau in Amsterdam. Van Kranen, werkzaam bij De Leuf, kondigde daar zijn vertrekt in februari 2017 al aan met de plannen voor een eigen zaak.

Bas van Kranen nieuwe chef Bord’eau in Hotel de l’Europe

Bas van Kranen (27) was bezig met een locatie in Eindhoven maar zegt hier zelf over ‘er zijn het afgelopen jaar veel projecten op mijn pad gekomen, maar dit is op z’n zacht gezegd de allermooiste.’  Tegen Misset Horeca zegt Bas van Kranen dat hij door Richard van Oostenbrugge gevraagd is om naar Amsterdam te komen. ‘Ik was op dat moment al heel ver met een locatie in Eindhoven en zei in eerste instantie ook dat hij net te laat was. Een half uur later heb ik teruggebeld; even praten kan altijd,’ lacht Van Kranen. ‘Soms loopt het gewoon anders. Maar dit is zo gaaf, dat kon ik niet laten lopen. Samen met Marcel Bonda en andere onmisbare krachten uit het Bord’Eau-team gaan we iets moois neerzetten. Iets eigens. Bord’eau is echt de uitdaging die ik nodig heb.’

Van Kranen heeft zin in de nieuwe stad, de nieuwe keuken en de nieuwe gasten voor wie hij wil koken. Hij verhuist later dit jaar samen met partner Anne van der Wijst vanuit Limburg naar de Randstad. ‘Anne gaat haar VienO in Amsterdam verder uitbouwen. VienO bestaat uit een reeks alcoholvrije drankjes die de smaak van wijn volgen.’ Bas van Kranen

‘Vrijheid in de keuken

Bas van Kranen mag ‘binnen bestaande stramienen een eigen kaart neerzetten. Ik zet niet het werk van Richard voort maar ga samen met de andere jongens mooie dingen doen. Tot eind dit jaar werk in nog bij De Leuf en na de vakantiesluiting zien gasten me bij Bord’eau in januari 2018.’ Van Kranen benoemt dat het verschil tussen een eigen zaak en Bord’eau voor hem niet zo groot is. ‘Mijn cijfers in het hotel moeten ook kloppen. En natuurlijk is er ondersteuning op allerlei gebied die je als kleine zelfstandige niet hebt, maar in de keuken zal er niet veel verschil zijn.’

Van Kranen vindt het niet lastig om in de voetsporen van Richard van Oostenbrugge te treden. ‘Zo zie ik het niet. Hij vertrekt, ik begin. Ik neem mijn nuchtere Limburgse houding wel mee naar Amsterdam hoor. Bij De Leuf heb ik iets soortgelijks meegemaakt toen Paul van de Bunt wegviel. Samen met Robin moesten we toen ook ons eigen ding gaan doen. Bij Bord’eau gaat Richard me ook niet een half jaar ‘inwerken.’

Bord’eau is op zondag en maandag gesloten en het restaurant serveert een lunch van dinsdag tot en met vrijdag. Diner ook op zaterdag.

Michelin

Hoe Michelin deze stap zal beoordelen, weet Van Kranen niet. ‘Geen idee. Dat zien we dan wel weer. Het is een frisse start met een nieuwe chef. Iedereen is nieuwsgierig.’

‘Yeaah, time to make memorie’ schrijft Van Kranen op zijn Facebookpagina. Eerder deze week plaatste hij al een foto van zijn handtekening onder een contract, maar verdere details wilde hij toen nog niet prijsgeven.  Van Kranen start in januari 2018 in Amsterdam als executive chef van restaurant Bord’eau. ‘Het prachtige restaurant van  Hotel de L’europe in het centrum van Amsterdam.’ Richard van Oostenbrugge verlaat de keuken van Bord’eau eind dit jaar voor een eigen zaak samen met sous Thomas Groot.  Het is voor mij een nieuwe grote uitdaging in de grote stad. ‘Een spannende volgende stap.’

Algemeen Directeur van Hotel de L’Europe, Tom Krooswijk is onder de indruk van de resultaten die Bas van Kranen tot zo ver al heeft bereikt. Hij is echter vooral geïnspireerd door de toekomstplannen van Van Kranen: ‘De L’Europe blijft jong talent aantrekken. Het is de ideale plek om op hoog niveau door te groeien en te ontwikkelen. Daarnaast staat De L’Europe bekend om haar gevarieerde gastronomie. Met de aanstelling van Bas als nieuwe executive Chef van Bord’Eau Restaurant Gastronomique breekt er een nieuwe periode aan om De L’Europe als culinaire bestemming van Amsterdam te behouden en zelfs te groeien.’

Robin van de Bunt

In februari  2017 vertelde Bas van Kranen eind dit jaar te stoppen bij De Leuf* in Ubachsberg. We schreven toen: ‘Bas van Kranen stopt in december van dit jaar bij Restaurant De Leuf* in Ubachsberg. Van Kranen – destijds souschef – nam in 2014 na het plotselinge overlijden van Paul van de Bunt de leiding van de keuken op zich. Hij wil begin 2018 voor zichzelf beginnen in de regio Eindhoven.Bas van Kranen stopt bij De Leuf*

Bas van Kranen kwam in 2011 als leerling werken onder de vleugels van tweesterrenchef Paul van de Bunt bij De Leuf in Ubachsberg. Een jaar later promoveerde hij tot sous en in april 2014 stond hij na het overlijden van zijn leermeester plotseling aan het roer van de keuken. ‘Ik heb veel meegemaakt bij De Leuf. Heb er veel geleerd en op het moment dat je moet presteren, blijk je het ook te kunnen.’

Robin van de Bunt werkt de laatste drie maanden van dit jaar samen met Van Kranen aan een soepele overdracht.

Reageer op dit artikel