Sterrenchefs halen 219.450 euro op voor wederopbouw Sint Maarten

Sterrenchefs halen 219.450 euro op voor wederopbouw Sint Maarten
Foto's: Ivo Geskus (SpecialPixels)

Een bedrag van 219.450 euro is opgehaald door de ruim dertig sterrenchefs die op 1 oktober in actie kwamen in Hotel Okura Amsterdam om een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van Sint Maarten na de verwoestende schade die orkaan Irma heeft aangericht.

In aanwezigheid van Prins Pieter-Christiaan van Oranje-Nassau, Van Vollenhoven (vicevoorzitter van het Rode Kruis), kookten 33 topchefs met in totaal 39 Michelinsterren voor het Rode Kruis.

De Nederlandse topgastronomie had de handen ineengeslagen om een eenmalige unieke lunch te verzorgen onder de naam Sint Maarten Chef’s Table in de Grand Ballroom van Hotel Okura Amsterdam. Erwerd één grote keuken geplaatst met daaraan 32 Chef’s Tables. Elke tafel van 10 personen kreeg een 5-gangenmenu, waarbij elke tafel per gang een gerecht van een andere sterrenchef kreeg uitgeserveerd. Naast het culinaire aspect was er een gevarieerd aanbod aan entertainment waarbij onder andere Silvia Houtzager, Lange Frans, Michael Bryan, Ruth Jacott en Frits Sissing belangeloos een bijdrage leverden aan de middag.

Door de grootste 'Michelin Chef’s Table' ooit te organiseren werd een bijdrage geleverd aan de wederopbouw van Sint Maarten na de verwoestende schade die orkaan Irma heeft aangericht. Mede dankzij de veilingitems, zoals een unieke maquette van een KLM-vliegtuig uit Madurodam die 16.000 euro opbracht, wisten de sterrenchefs samen 219.450 euro in te zamelen voor het Rode Kruis.

Onno Kokmeijer

Met veel plezier nam Rode Kruis-directeur Gijs de Vries aan het einde van de benefietlunch de cheque in ontvangst die namens alle 33 chefs door Onno Kokmeijer van tweesterrenrestaurant Ciel Bleu werd aangeboden. Een eerdere actie voor het getroffen eiland 'Nederland helpt Sint Maarten' bracht 15 miljoen euro op. Volgens De Vries nemen de acties voor Sint Maarten wat gezamenlijke opbrengst betreft de derde plaats in op de historische lijst van acties voor nationale goede doelen. Nummer een en twee zijn de acties voor de watersnoodramp in 1953 en de actie 'Ons Dorp' met Mies Bouwman.

Initiatief

Het initiatief voor de benefietlunch Sint Maarten Chef’s Table is genomen door de top van culinair Nederland. Veel chefs zijn de afgelopen 10 edities door Henri Brookson (voormalig plaatsvervangend gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen) uitgenodigd om te koken bij het gastronomische evenement ‘Fête de la Cuisine’ op Sint Maarten. Zij hebben daardoor het eiland, haar bewoners en hun overzeese horecacollega’s leren kennen. Toen het idee voor een benefiet werd geopperd stroomden de aanmeldingen van sterrenchefs uit het hele land dan ook binnen.