nieuws

Sommeliers kiezen de beste Pays d’Oc IGP wijnen

Restaurant 1501

De beste vijf Pays d’Oc IGP wijnen van Nederland zijn verkozen. Sommeliers van Nederlandse toprestaurants kregen de kans zijn of haar favoriete Pays d’Oc IGP wijn van de wijnkaart in te sturen. In The French Connection werden bijna vijftig ingezonden wijnen geproefd door een panel van topsommeliers en wijnjournalisten. 

Sommeliers kiezen de beste Pays d’Oc IGP wijnen

Het proefpanel van dertig specialisten, bestaande uit topsommeliers en wijnschrijvers, had twee uur de tijd om de vijftig ingezonden Pays d’Oc IGP wijnen te proeven en een persoonlijke top 5 op te stellen. De 5 wijnen die na telling van de stemmen als winnaars uit de bus rolden, zijn:

  1. Domaine Verena Wyss, ‘Verena’s Collection’, Viognier, 2015 op de wijnkaart van Restaurant De Echoput in Apeldoorn
  2. Chateau de Gourgazaud, ‘La vigne de ma mère’, Viognier, 2015 op de wijnkaart van Da Maurizio in Scherpenisse
  3. Domaine Paul Mas, ‘Mas des Tannes Reserve’, Grenache blanc, 2016 op de wijnkaart van SHIRAZ in Amsterdam
  4. Domaine Collovray & Terrier, ‘Péché de Vignes’, Chardonnay, 2016 op de wijnkaart van Restaurant De Hoefslag in Zeist
  5. Domaine Gayda, ‘Chemin de Moscou’, Syrah/Grenache/Cinsault, 2014 op de wijnkaart van Auberge Jean & Marie in Amsterdam

Pays d’Oc IGP ambassadeur Peter Klosse

Pays d’Oc ambassadeur en smaakprofessor Peter Klosse (Academie voor Gastronomie, Hotel Management School Maastricht), was speciaal voor de gelegenheid gevraagd een masterclass Pays d’Oc IGP te verzorgen voor de aanwezigen. Klosse: ‘De Pays d’Oc vind ik een zeer interessante regio met dito wijnen, waar op wijngebied spannende dingen gebeuren. De vrijheid die wijnmakers daar krijgen, bijvoorbeeld in het gebruik van 58 verschillende druivenrassen, trekt jonge, creatieve wijnmakers aan. En dat zie en proef je natuurlijk terug in de wijnen. Daarnaast vind je in de Pays d’Oc nog wijnen met een zeer goede prijs-kwaliteitsverhouding, wat ze uitermate interessant maakt voor de horeca.’

Na de masterclass verzorgde  de crew van chefkok Jef van den Hout een vier gangen degustatiemenu Dat Pays d’Oc IGP wijnen zich uitermate goed lenen voor mooie wijn-spijs combinaties – en dus ook daarom zo vaak terug te vinden zijn op wijnkaarten van toprestaurants – werd hier nog maar eens overtuigend laten zien.

De vijf sommeliers die de winnende wijnen op hun wijnkaart hebben staan, gaan binnenkort mee op een compleet verzorgde wijntrip naar de Pays d’Oc.

 

Reageer op dit artikel