nieuws

GaultMillau 2018: Chef van het Jaar Jarno Eggen van De Groene Lantaarn

Restaurant 6806

Jarno Eggen is maandag 6 november in Utrecht door GaultMillau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2018. ‘Chef Jarno Eggen kookt in Drenthe gedurfder dan ooit’, zo oordeelt  GaultMillau over Jarno Eggen die tevens in bezit is van twee Michelinsterren.

GaultMillau 2018: Chef van het Jaar Jarno Eggen van De Groene Lantaarn
Jarno Eggen van De Groen e Lantaarn in Zuidwolde.

Het oordeel van GaultMillau 2018 over de  SVHMeesterkok uit Zuidwolde gaat verder dan ‘gedurfder dan ooit’.  ‘Door steeds een stapje verder te gaan heeft hij zijn gasten tijd gegund om mee te groeien met de keuken. Op een bepaald moment was zijn keuken foutloos en vooral dáár heel spannend, maar landelijk een tikje voorspelbaar. Maar anno nu is zijn kookstijl zeer sterk verbeterd. Elk gerecht is een bewijs van zijn hoge kookkunst: heel persoonlijk, en tegelijk heel herkenbaar. Eggen begon ooit als chef de partie bij Martin Kruithof, De Lindenhof in Giethoorn. Daar leerde hij ook zijn partner Cindy Borger kennen. Na acht jaar Giethoorn namen ze restaurant De Groene Lantaarn over, gevestigd in een oude Saksische boerderij in Zuidwolde. Het succes kwam al snel en tegenwoordig genieten ze landelijke bekendheid. Jarno Eggen is nu definitief doorgedrongen tot de top van de Nederlandse gastronomie.’

Jan Sebastiaan van Lissum op het podium in Utrecht: ‘Verhalen over perfectie en beleving krijgen we terug van onze inspecteurs. Een spannende keuken. Het lukte deze chef zijn keukenteam al die jaren bij elkaar te houden. Hij is een grote persoonlijkheid geworden.’

Jan van Lissum: ‘Dit keer komt de chef niet uit een grote stad, maar uit het noorden van Nederland. Het is Jarno Eggen van De Groene Lantaarn uit Zuidwolde. Hij is nooit genomineerd voor talentvol chef vanwege zijn leeftijd. En toen moest hij even wachten op deze titel.’

Jarno Eggen: ‘Als jonge kok kijk je altijd met veel bewondering naar de chefs die de titel winnen en dan sta ik er zelf! Geweldig. Ik waardeer mijn team en hun inzet. Dat ze elke dag hun wekker zetten voor mij! Het is sorry opa, ik kan niet op je verjaardag komen ik mag werken. En nooit: sorry Jarno, ik kan niet werken want m’n opa is jarig. Vergeet dat niet. Dat is geweldig. Samen doen we dit. Ik echt niet alleen hoor. En vergeet Cindy niet. Samen groeien we door en blijven we mooie dingen doen.’

Jarno Eggen

Jarno Eggen en Cindy Borger kregen eind 2010 hun eerste ster van Michelin, een jaar na de start van het eigen restaurant De Groene Lantaarn. Eind 2015 voegde Michelin hier een tweede ster aan toe. Voor het ondernemerschap werkte het duo bij De Lindenhof in Giethoorn van Martin Kruithof.

Inmiddels hebben Eggen en Borger zelf al weer twee oud-medewerkers in het zadel geholpen met een eigen zaak. Dit project kondigden ze in mei 2017 aan. Jarno Eggen en Cindy Borger kochten voor twee medewerkers restaurant Poortman in het Drentse Veeningen. Het restaurant waar Eggen zelf vroeger werkte.  Ze hielpen kok Maurice Grendelman (30) en diens vriendin, gastvrouw Anandi van Dijk (25), bij het opstarten en nu bij het runnen van de horecagelegenheid. Restaurant Poortman is op 8 september 2017 van start gegaan. ‘Wij gaan Van Dijk en Grendelman van het begin tot het einde begeleiden. Dit voor de duur van 10 jaar. Van het financiële management, tot het personeels- en keukenmanagement’, aldus Eggen. ‘Het restaurant ga ik niet bestempelen als mijn tweede zaak, maar het voelt wel zo’, vertelde de sterrenchef eerder aan Misset Horeca.

Nieuw project voor Jarno Eggen en Cindy Borger van De Groene Lantaarn(**)
Cindy Borger en Jarno Eggen van restaurant De Groene Lantaarn

Nieuwe generatie

‘Het opleiden van een nieuwe generatie vind ik leuk om te doen. Wij hebben dit pad zelf ook ooit bewandeld en vonden het toen één grote puzzel. Wij kunnen hen hierbij helpen.’

Vanaf woensdag 8 november is de nieuwe GaultMillau gids verkrijgbaar in diverse boekhandels  en via internet tegen een verkoopprijs van euro 12,95 (ISSN 2468-015X).

>> Meer lezen over De Groene Lantaarn op Misset Horeca

Reageer op dit artikel