nieuws

Jannis en Claudia Brevet van Inter Scaldes over komst derde Michelinster: ‘Wat een ontlading’

Restaurant 4366

Na De Librije en De Leest heeft Nederland nu een derde driesterrenrestaurant: Inter Scaldes in Kruiningen. ‘Een kroon op ons werk’, reageert chef-kok Jannis Brevet tegenover Misset Horeca. ‘Hier hebben we heel lang voor geknokt’, aldus gastvrouw Claudia Brevet. ‘Bloed, zweet en tranen.’ ‘Eindelijk, eindelijk’, is de reactie van onder meer collega’s Jacob Jan Boerma van De Leest*** en Jan de Wit van Le Restaurant*.

Jannis en Claudia Brevet van Inter Scaldes over komst derde Michelinster: ‘Wat een ontlading’

Zestien jaar lang droeg Inter Scaldes twee sterren. Het echtpaar werd afgelopen weekend al op de hoogte gesteld over de komst van de derde ster. ‘Dan wil je toch graag naar de presentatie komen’, vertelt Claudia Brevet. Voorgaande jaren was het echtpaar niet aanwezig. Wanneer ze nu wel zouden verschijnen, zou dat bij de overige aanwezigen van de presentatie het vermoeden kunnen wekken dat Michelin een derde ster voor hun in petto had. Via de achteringang kwamen Jannis en Claudia Brevet daarom vanmorgen binnen bij het Delamar theater. ‘We zijn door Werner Loens (red. hoofdinspecteur Michelin) met de taxi opgehaald opgehaald bij ons hotel’, vertelt de gastvrouw. ‘We zaten helemaal bovenin met ons team.’

Emotioneel

‘Zo fijn dat jullie dit is overkomen. Word er zelfs een beetje emotioneel van’, zegt Jacob Jan Boerma van De Leest*** terwijl hij Claudia Brevet een knuffel geeft. Chef-kok en eigenaar Jannis en zijn vrouw Claudia kregen van het publiek ook een staande ovatie. Inter Scaldes

‘Ieder jaar beter geworden’

Jannis Brevet: ‘Al die jaren hadden we een zilveren plaats en nu eindelijk een gouden medaille. Ze zeggen altijd: iedere tweede ster is een potentiële derde. Zeker de laatste vijf à zes jaar hoopten we erop. Je bent dan toch altijd een beetje teleurgesteld als het niet lukt, maar we zijn in die jaren wel sterker geworden en hebben ervan geleerd. Werken tachtig uur per week. Dit is echt een kroon op ons werk. ‘ Claudia vult aan: ‘Dit is echt een hele mooie beloning. Dat is mede dankzij het goede team om ons heen. Dit is onbeschrijfelijk. Wat een ontlading. We hadden een hele lange weg te gaan, maar het resultaat is alles waard. ‘ Wat de komst van de derde ster voor het restaurant gaat betekenen? ‘Wereldwijd zijn er natuurlijk heel weinig driesterrenrestaurants, dus internationaal gaan we waarschijnlijk nóg meer gasten aantrekken.’ Jannis Brevet vult aan: ‘Dit is wereldnieuws.’

Doorbraak

Michael Ellis sprak vanaf het podium na de bekendmaking: ‘Dit jaar zagen we een doorbraak. Jannis kookt al heel lang op hoog niveau. Wat is dan de stap van twee naar drie sterren? Het gebeurt niet altijd, het kan ook niet snel. Maar jij deed het wel. Zo werkt Michelin. We zagen die doorbraak bij je. En al onze inspecteurs zagen hetzelfde in je zaak.’ Verder zei Ellis: ‘De manier waarop hij eersteklas streekproducten sublimeert en de geweldige smaakallianties die hij creëert, bewijzen zijn ongelooflijke talent. Hij weet zijn gasten te beroeren, hij wekt emoties op die men enkel bij restaurants met de hoogste onderscheiding ervaart.’

Al jaren gedoodverfde kandidaat

Het Zeeuwse restaurant was al jaren de gedoodverfde kandidaat voor een derde Michelinster. Vorige week zei Claudia Brevet daarover tegen Misset Horeca: ‘We zijn voorzichtig met wat we erover zeggen en blijven nu vooral rustig, want we weten niets. Maar we houden goede hoop.We hebben een ontzettend mooi en goed jaar gehad. Echter super, met alle puntjes op de i.’

‘Eindelijk werkelijkheid’

Tegenover Misset Horeca zegt Claudia nu tot besluit: ‘En dan is dit nu eindelijk werkelijkheid geworden. Fantastisch toch? Wat een spannende week was dit.’

Inter Scaldes heeft al sinds 1978 een Michelinster en kreeg er in 1984 een tweede bij. Jannis en Claudia Brevet namen het restaurant in 2001 over, maar wisten die twee sterren van hun voorgangers Cees en chef-kok Maartje Boudeling altijd te behouden.

Lees het uitgebreide interview dat Misset Horeca had met Claudia Brevet in het magazine dat verschijnt op 22 december.

Reageer op dit artikel