nieuws

Alex Buiten: ‘nu al ster voor AIRrepublic hadden we nooit verwacht’

Restaurant 6226

Alex Buiten, chef-kok van AIRrepublic in Cadzand, had niet gedacht dat het restaurant krap acht maanden na de opening al een ster zou krijgen. ‘Dit is echt een supergaaf compliment.’

Alex Buiten: ‘nu al ster voor AIRrepublic hadden we nooit verwacht’

Chef-kok Alex Buiten baalt dat hij de Michelinster AIRrepublic niet zelf in ontvangst kon nemen. Door de slechte weersvoorspellingen hadden hij en zijn team besloten niet de lange reis van Cadzand naar Amsterdam te maken. ‘Toen ik op de live-stream zag dat we een ster hadden, baalde ik wel dat we er niet waren.’

Michelinster voor AIRrepublic: complete verrassing

Dát AIRrepublic een ster kreeg, kwam voor Buiten dan ook echt als een verrassing. ‘We zijn pas acht maanden open, dus ik had het dit jaar nog niet verwacht. Werner Loens heeft hier al wel gegeten, maar dat was een afspraak met Sergio (Herman, red.). Verder hebben we niet gemerkt dat er inspecteurs zijn geweest.’

16 punten in GaultMillau

Nadat AIRrepublic 16 punten kreeg in de GaultMillau gids 2018, had Buiten wel door dat hij en zijn mede-chef Nicolas Misera goed bezig waren. ‘Maar ons concept is een brasserie, we zochten niet perse naar sterniveau.’ Al zegt hij er meteen achteraan wel altijd het beste op het bord te willen leggen.

AIRrepublic is een concept van Sergio Herman, maar de gerechten komen uit de koker van Buiten en Misera. ‘Sergio proeft wel de menu’s door, gerechten zijn wel in zijn stijl. Maar het is onze kaart.’ Zelf kookte Buiten vijf jaar bij Pure C, Misera kookte eerder bij Chez Bru in Frankrijk en bij Carcasse in het Belgische Koksijde.

Vanavond staat Buiten gewoon weer achter de kachel in Cadzand. ‘Dinsdagavond worden er met ons team wel een paar glaasjes gedronken, woensdag en donderdag zijn we toch dicht.’

Reageer op dit artikel